Bernhezer politiek is unaniem voor monumentale status van Molukse graven

De zeven politieke partijen in Bernheze zijn het unaniem eens om de graven van de Molukse KNIL-militairen in Nistelrode een monumentale status te geven. “Dat de eerste generatie Molukkers hiermee erkenning krijgt voor het leed dat ze is aangedaan, dat waarderen wij enorm”, zegt Thacas Roemloes namens de Molukse gemeenschap.

Naast de monumentale status wordt de Molukse gemeenschap ook de gelegenheid gegeven om een eerbetoon te realiseren in de vorm van een monument of kunstwerk op begraafplaats het Loo met daarnaast een herkenbare aanduiding per graf. In totaal gaat het om een investering van 100 duizend euro vanuit de gemeente, onder meer vanwege de verplaatsing van de graven.

Bernheze vraagt daarbij aan het Rijk om voor die kosten op te draaien. De gemeente is ervan overtuigd dat de financiële bijdrage enorm wordt gewaardeerd in Bernheze. “U geeft daarmee de erkenning aan de KNIL-militairen, hun partners en de gehele Molukse gemeenschap”, zo valt in de brief aan het ministerie van Binnenlandse Zaken te lezen.

Ruiming begraafplaats Parkstraat

Nu zijn er nog twee begraafplaatsen in Nistelrode waar KNIL-militairen en hun partners zijn begraven: begraafplaats het Loo, waar 25 graven liggen en begraafplaats Parkstraat met 16 graven. Omdat die laatste begraafplaats in de toekomst geruimd gaat worden, worden die 16 graven volgend jaar worden opgegraven en verplaatst naar begraafplaats het Loo aan de rand van Nistelrode.

Tijdens de commissievergadering van dinsdagavond werd het voorstel besproken in de Bernhezer politiek. De Molukse gemeenschap kwam zelf met het verzoek voor de monumentale status. Hiermee krijgt de gemeenschap erkenning van het leed en de achtergestelde positie die de eerste generatie Molukkers bij aankomst in Nederland in de jaren vijftig is aangedaan.

“Toen ik met u als gemeenschap in januari in gesprek was, raakte ik overtuigd van de noodzaak van het gebaar dat we gaan maken”

Maarten Everling (SP), wethouder

Eerder besloot de gemeente Bernheze om de graven geen monumentale status te geven, maar die is daar uiteindelijk in gedraaid. “Toen ik met u als gemeenschap in januari van dit jaar in gesprek was, raakte ik overtuigd van de noodzaak van het gebaar dat we gaan maken”, zo zegt wethouder Maarten Everling.

Roemloes sprak dinsdagavond in tijdens de commissievergadering. “Het voorstel dat voorligt is gedaan ter ere van de eerste generatie Molukkers, onze helden. Het is een eerste gebaar van erkenning en waardering voor het leed dat de eerste generaties Molukkers is aangedaan. Een eerste stap om het verleden recht te zetten en een nieuw startpunt om te werken aan de versterking en verbetering van de positie van de Molukkers”, aldus Roemloes. Na zijn betoog kreeg hij luid applaus vanaf de publieke tribune, waar veel Molukkers zaten.

‘Waardige geste’

De politiek was zeer positief over het voorstel. “Het is het enige denkbare juiste, om de monumentale status toe te kennen”, zo zei Arianne van de Gein (VVD). “Deze uiting van waardering is laat, maar wel heel erg verdiend”, zo stelt Jan Raaimakers (SP). “Het is een waardige geste”, liet Silvana Schoonenberg (CDA) weten.

De Molukkers die in Nistelrode begraven liggen, vochten in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger tegen de Japanners in de Tweede Wereldoorlog en vervolgens tegen het Indonesisch onafhankelijkheidsleger van leider Soekarno. De Molukse militairen werden in de jaren vijftig naar Nederland gehaald en in kampen gehuisvest.

Bekijk hieronder een reportage die Dtv Nieuws eerder deze maand maakte over de monumentale graven:

Bron : https://dtvnieuws.nl/nieuws/artikel/bernhezer-politiek-is-unaniem-voor-monumentale-status-van-molukse-graven

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *