Molukkers herdenken aankomst in Rotterdam

Molukkers herdenken aankomst in Rotterdam

Het is vrijdag precies 63 jaar geleden dat het eerste schip met Molukse soldaten aankwam in Rotterdam. Het waren soldaten uit het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger.De Molukkers hadden aan de Nederlandse kant gevochten in de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog, en konden in Nederland terecht, Tussen maart en juni 1951 arriveerden in totaal 12.500 Molukse soldaten en hun gezinnen.

Verspreid over het land
Ze werden eerst naar Kamp Amersfoort gebracht. Daar werden de militairen medisch gekeurd en uit het leger ontslagen. Vervolgens kwamen ze met hun gezinnen terecht in woonoorden verspreid over het land, zoals Krimpen aan den IJssel, Capelle aan den IJssel en Ridderkerk.

Het was de bedoeling dat de gezinnen na een half jaar weer zouden terugkeren naar de Molukken. Zo ver is het nooit gekomen. Vooral oudere Molukkers hebben het daar nog moeilijk mee.

Herinneringscentra
In de vier Nederlandse Herinneringscentra van de Tweede Wereldoorlog wordt vrijdag uitgebreid stilgestaan bij de eerste overtocht van Molukse soldaten. Het gaat om de centra bij Kamp Westerbork, Kamp Vught, Kamp Amersfoort en het Indisch Herinneringscentrum.

Bron: Rijnmond.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *