Strafkamp De Oude Zeug

Strafkamp De Oude Zeug

De lokale Nederlandse omroep voor de kop van Noord-Holland, Noordkop Centraal, besteedt uitgebreid aandacht aan ‘Strafkamp De Oude Zeug’, waar dissidente Ambonezenleiders met hun gezinnen in de jaren vijftig onder strenge politiebewaking werden opgesloten.

Toen Soekarno na de Tweede Wereldoorlog op 17 augustus 1945 de onafhankelijkheid van Indonesië uitriep, was Nederland het daar niet mee eens. De toenmalige regering stuurde er troepen naar toe om de ‘opstandelingen’ te verslaan. Veel Ambonezen (Molukkers) waren in dienst van het KNIL (Koninklijk Nederlands Indisch Leger) en vochten met de Nederlandse soldaten mee tegen het leger van Soekarno. De eerste president van Indonesië.

In 1951 werden zo’n 4000 Molukse militairen onder dienstbevel met hun gezinnen naar Nederland overgebracht. Ongeveer 12.500 personen werden over 85 kampen in Nederland verdeeld. Verlaten concentratiekampen, kazernes en kloosters kregen zo nieuwe bewoners. Ze gingen er vanuit dat zij na verloop van tijd terug zouden keren naar hun eigen land. Uiteindelijk kwam daar niets van terecht. En zijn ze inmiddels generaties verder.

De overheid vond dat de Molukkers dan ook voor een groot deel zelf in hun onderhoud moesten gaan voorzien. Een deel van hun uitkeringen werd vanaf dat moment ingehouden om ze te dwingen ‘aan het werk te gaan’. De Molukkers dienden te integreren. Veel Molukse leiders kwamen daartegen in opstand en werden onder politiedwang naar strafkampen gebracht om ze te isoleren van hun volgelingen. Zo kwamen meerdere gezinnen (waarschijnlijk 13) in strafkamp ‘De Oude Zeug’ terecht, waar ze nauwlettend in de gaten werden gehouden door de rijkspolitie.

Bron : Tifamagazine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *