65 jaar geleden Molukkers onderdak in Huizen

65 jaar geleden Molukkers onderdak in Huizen

De huidige molukse gemeenschap in huizen is, met behoud van eigen taal en cultuur, volledig geïntegreerd in de nederlandse samenleving. Molukkers spreken ouderen niet aan met meneer en mevrouw, maar met oom en tante.

Van de eerste generatie vrouwen zijn er nog 8 personen in leven. De eerste generatie mannen die in het KNIL hebben gediend zijn overleden.

De tweede generatie die in 1951 de pubers en de schoolgaande jeugd waren zijn nu de opa`s en oma`s. Zij hebben hier gestudeerd, wat onze ouders niet konden, hoewel het wel voor- kwam dat enkelen de studieboeken weer oppakten om verder te komen in de Nederlandse maatschappij. De tweede en derde generatie heeft zich een weg weten te banen door de maatschappij en gesettled. Velen hebben een BAAN in de directe omgeving.

klik op Lees Gooi- en Eemlander in PDF

Ook in de muziekwereld – de muzikaliteit zit in de Molukse genen – werken Molukse muzikanten uit Huizen. Enkele bekende namen zijn Massada, Frank Rampen (backing vocal bij Rene Froger en de toppers e.v.a.), Dwight Muskita (percussionist bij de Europese toer van Stevie Wonder) en Chris Latul (tekstschrijver/ gitarist).

Inmiddels woont meer dan de helft van de ruim 50.000 Molukkers in Nederland niet meer in een Molukse wijk. In 2001 werd tijdens een grote herdenking teruggekeken op het vijftigjarig verblijf van Molukkers in Nederland. In Huizen werd dit ook herdacht. Het zestigjarig verblijf van de Molukkers in Nederland werd in 2011 in het hele land herdacht. In Huizen is naar het verleden, dat wij nooit mogen vergeten, gekeken tijdens een herdenkingsdienst in de Nieuwe Kerk en een herdenkingsoptocht naar twee begraafplaatsen.

GECHIEDENIS EN HERINNERING

Om de geschiedenis van de molukse gemeenschap in huizen in herinnering te houden.

Is op 1 juni 2013 een herdenkingspaneel onthuld aan de Oud Bussummerweg, waar woonoord kamp ALMERE heeft gestaan. Op 22 maart 2014 is een herdenkingsmonument onthuld ter herinnering en als eerbetoon aan de eerste generatie Molukkers. Dit herdenkingsmonument staat aan de Gemeenlandslaan nabij de Pniëlkerk.

Bron: Museum Maluku & Archief gemeente Huizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *