Dat witte Nederlanders profiteerden van uitbuiting moet in lesstof

Dat witte Nederlanders profiteerden van uitbuiting moet in lesstof

VN-RAPPORTEURNederland moet in het onderwijs meer aandacht besteden aan het koloniale verleden en de slavernij, oordeelt VN-rapporteur Tendayi Achiume. Het is ‘urgent’, schrijft ze in een rapport over racisme en discriminatie in Nederland, om een completer beeld te geven van de Nederlandse geschiedenis.

Achiume bestudeert als Speciaal Rapporteur voor de VN racisme, discriminatie en xenofobie in de wereld. Deze week presenteert ze haar eindrapport over Nederland. Ons land heeft mooie gelijkheidsprincipes opgenomen in de wet, maar er is nog veel werk te doen, zo oordeelt de VN-rapporteur. Ze vreest dat het idee dat Nederland al een buitengewoon tolerante en gelijke samenleving is, echte gelijkheid in de weg staat.

De landelijke overheid zou meer leiderschap moeten tonen op het vlak van onderwijs over onze koloniale geschiedenis, vindt Achiume. Ook de bijdragen van onder meer Turkse en Marokkaanse gastarbeiders verdienen volgens haar meer aandacht op school. Het verleden heeft vandaag de dag nog impact, zegt ze in een toelichting op haar bevindingen. ,,Neem etnisch profileren door de politie. Dat is gebaseerd op stereotypen over criminaliteit. Die zijn beïnvloed door de geschiedenis.”

Boerkaverbod

Tijdens haar bezoek vorig jaar sprak Achiume zich al uit tegen het boerkaverbod. Die regel maakt islamitische vrouwen kwetsbaar voor discriminatie en intimidatie, stelt ze. In haar rapport vraagt ze de Nederlandse overheid nu ook om actie tegen discriminatie op de arbeidsmarkt en in het onderwijs te ‘verdubbelen’, en vraagt ze aandacht voor discriminatie op de huizenmarkt.

Ze wil mensen die geen racisme zien in Nederland graag wijzen op een onderzoek van journalisten van de Groene Amsterdammer. ,,Daarin bleek dat 90 procent van de makelaars bereid was sommige groepen uit te sluiten van een huurhuis. Uitgesloten worden van huisvesting is fundamentele discriminatie.”

Achiume prijst de politie vanwege de pogingen om etnisch profileren te bestrijden, maar wijst erop dat ook daar meer actie nodig is. Ze raadt onder meer aan betere statistieken te verzamelen over het staande houden van mensen en gebruik van geweld door agenten.

Achiume constateert ook dat Nederland stappen vooruit zet. Ze juicht toe dat bij de landelijke Sinterklaasintocht geen zwarte pieten meer ingezet worden. Ze zegt wel verrast te zijn door de bedreigingen waar anti-racismeactivisten mee te maken hebben, en het gebrek aan optreden van de autoriteiten. ,,Bescherming van de overheid lijkt niet genoeg. De straffen voor mensen die deelnemen aan racistische activiteiten zijn laag.”

Bron: Algemeen Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *