Minister Kajsa Ollengren steunt woningtoewijzing Molukse wijk

Minister Kajsa Ollengren steunt woningtoewijzing Molukse wijk

‘In 1986 afspraken gemaakt over voorrang’

ELST – Woningen gebouwd voor Molukse gezinnen moeten bij leegstand ook weer aan Molukse huurders worden toegewezen. Dat zegt minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op vragen van de VVD.

Ollongren antwoordt op vragen van de Tweede Kamerfractie van de VVD. Die partij wilde, na een artikel in deze krant over een incident in de Alexanderstraat in Elst, van Ollongren weten hoe er met woningtoewijzing in Molukse wijken wordt omgegaan. Ook meent de VVD dat het toewijzen van woningen aan mensen met een specifieke etnische achtergrond niet meer van deze tijd is en zou moeten worden stopgezet.

Afspraken gemaakt

Ollongren deelt die mening niet. ‘Met de Molukse gemeenschap zijn afspraken gemaakt over voorrang bij toewijzing van woningen in bepaalde wijken. Ik ben van mening dat deze specifieke afspraak niet los van de historische context gezien kan worden. Buiten de incidenten waarvan de Gelderlander en de NOS melding hebben gemaakt, zijn mij geen signalen bekend die aanleiding geven om op die afspraken terug te komen’, schrijft Ollongren.

Er was geen formeel document met deze afspraken dat we konden overleggen. Met deze brief van de minister is dat er nu welAgoes Peilouw, Wijkraad

Woningen behouden

De betreffende woningen, in een veertigtal gemeenten in ons land, waren lang in handen van de Rijksoverheid, maar werden in de jaren tachtig van de vorige eeuw overgedragen aan de wooncorporaties. Daarmee kwam ook de status van de Molukse woningen onder druk te staan. 

‘Daarom sloot de regering in 1986 een overeenkomst met de grootste Molukse organisatie, waarin onder meer werd overeengekomen dat het Molukse karakter van deze wijken zou worden behouden. In de meeste van die wijken krijgen Molukkers nog steeds voorrang bij toewijzing van een woning’, stelt Ollongren die ook aan dat beleid vast wil houden.

Steun in de rug

De brief van Ollongren is een enorme steun in de rug voor de Molukse Wijkraad in Elst. Die wil dat de 68 woningen in Elst die specifiek voor de Molukse gemeenschap zijn gebouwd bij leegstand ook weer aan Molukse huurders worden toegewezen. Daar is deze week nog met Vivare en de gemeente Overbetuwe over gesproken, maar nog geen bindende afspraken gemaakt. 

,,Deze brief helpt dan”, zegt Agoes Peilouw namens de Wijkraad. ,,Wij wisten dit al, maar er was geen formeel document met deze afspraken dat we konden overleggen. Met deze brief van de minister is dat er nu wel. Dat helpt niet alleen ons in de gesprekken met Vivare, maar ook de andere Molukse gemeenschappen in ons land waar dit nog niet geregeld is”, aldus Peilouw.

Vivare, gemeente en Molukse wijkraad ontmoeten elkaar binnenkort weer met als inzet afspraken over het toewijzen van de woningen te maken. 

Bron : gelderlander.nl – 1986-afspraken-gemaakt-over-voorrang

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *