Oproep van Molukse president aan Nederlandse staat: ‘Negeer ons niet’

Oproep van Molukse president aan Nederlandse staat: ‘Negeer ons niet’

Het is hoog tijd dat de Nederlandse staat de Molukse gemeenschap serieus gaat nemen. Die boodschap kwam zondag van president in ballingschap John Wattilete van de Republiek der Zuid-Molukken (RMS). 

Vierhonderd jaar kolonisatie 

De Nederlandse overheid negeert de Molukse belangen stelselmatig, zei de president in Bovensmilde. 

Wattilete: „Nederland heeft het Molukse volk vierhonderd jaar gekoloniseerd en in armoede en onderdrukking achtergelaten. Nederland dient zich te realiseren dat het met zichzelf in het reine moet komen.” 

11 juni 1977 

Wattilete sprak deze woorden zondag in Bovensmilde bij de herdenking van de zes treinkapers die op 11 juni 1977 bij De Punt werden doodgeschoten door militairen. 

De herdenking was extra uitgebreid omdat de kaping veertig jaar geleden is. Honderden Molukkers uit heel Nederland kwamen naar Bovensmilde en Assen. 

Met de militaire actie in juni 1977 kwam een einde aan de treinkaping bij De Punt. Ook twee gegijzelden kwamen om het leven. De Molukse kapers vroegen met de kaping aandacht voor een vrije Republiek der Zuid-Molukken, zoals de Nederlandse overheid had beloofd. De kaping liet diepe sporen na, zowel bij de gegijzelden als bij de kapers.

Wens voor vrije republiek 

President Wattilete benadrukte zondag dat die wens voor een vrije republiek nog altijd leeft. Nederland moet het recht op zelfbeschikking van de Molukkers serieus nemen, aldus Wattilete. 

Ook wil hij dat de Nederlandse staat toegeeft dat er fouten zijn gemaakt, dat er duidelijkheid komt over wat er rond het militaire optreden in 1977 precies is gebeurd en dat Nederland zich actiever uitspreekt tegen mensenrechtenschendingen in Indonesië. 

Wonden nog niet geheeld 

De wonden uit de jaren zeventig zijn volgens de president nog altijd niet geheeld. „Niet binnen de Molukse gemeenschap en ook niet binnen de Nederlandse gemeenschap.” Zie dit interview met Karel Monsjou, wiens dochter in 1977 omkwam.

En dat maakt volgens hem dat de kans op geweld ook nu aanwezig is. „We praten de acties van toen niet goed, maar we begrijpen waarom er destijds voor gekozen is. Het geweld was het gevolg van legitieme verzoeken van de Molukse gemeenschap.” 

Een voedingsbodem voor geweld bestaat nog altijd, aldus Wattilete. „Molukkers worden nog altijd genegeerd. We moeten voorkomen dat dat opnieuw tot geweld leidt. Want dat wil niemand, ook de Molukse gemeenschap niet.” 

Sporen van treinkaping als erfgoed 

Archeoloog Jobbe Wijnen van het project Moluks Erfgoed diende zondag een aanvraag in bij de Rijksdienst Cultureel Erfgoed om de sporen van de bestorming van de gekaapte trein bij De Punt de status van beschermd archeologisch rijksmonument te verlenen. 

Wijnen ontdekte tot zijn verbazing dat deze sporen nu niet worden beschermd. Er staat onder meer nog een paal met kogelgaten en er liggen schuttersputten van de mariniers. 

Lees ook: ‘Hoop dat Molukkers en Nederlanders hierdoor bij elkaar komen’

Bron : dvhn.nl – Oproep-van-Molukse-president-aan-Nederlandse-staat-Negeer-ons-niet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *