Dode lederschildpad aangespoeld op Moluks strand

Dode lederschildpad aangespoeld op Moluks strand

AMBON – Op het strand van Asilulu op het eiland Ambon in de Molukken is afgelopen weekend een dode lederschildpad van wel 1,8 meter aangespoeld. Wat de doodsoorzaak is van de reuzenschildpad, is nog onbekend. Volgens het Maluku Natural Resources Conservation Agency kan het te maken hebben met sterke zeestromen waardoor de schildpad gewond is geraakt.

Het dier dat lokaal de naam ‘penyu belimbing‘ draagt, is begraven bij het Maluku Natural Resources Conservation Agency (BKSDA), in Passo, Baguala district, Ambon. De Molukken heeft een unieke flora en fauna en is rijk aan inheemse diersoorten.

Deze reusachtige schildpadden worden in Indonesië beschouwd als beschermde diersoort. Ze worden in de rest van de wereld zoals in de Middellandse Zee maar zelden waargenomen. Volgens biologen zijn er de afgelopen decennia slechts 10 waarnemingen geweest. Voor de lederschildpad zijn ook de tropische wateren in de buurt van Zuid-Amerika aantrekkelijke leefgebieden.

De lederschildpad is de enige in zee levende schildpad die niet tot de familie zeeschildpadden behoort. De dieren kunnen een schildlengte tot wel 2,4 meter krijgen en zijn daarmee de grootste schildpadden ter wereld. Het dier heeft geen schild, zoals anders schildpadden, maar een leerachtige huid die zijn rug en buik bedekt. Tot enkele jaren geleden stond de schildpad op de Rode Lijst van het IUCN als ‘ernstig bedreigd’, inmiddels heeft het dier de status ‘kwetsbaar’.

Bronnen:  Tifa magazine Teras Maluku, Metro, Animals Today, The Jakarta Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *