Duizenden proberen Indonesisch parlement te bestormen na wijzigingen in kieswet

Duizenden proberen Indonesisch parlement te bestormen na wijzigingen in kieswet

De demonstranten dwongen parlementsleden om een ​​stemming over controversiële wijzigingen in de kieswetten uit te stellen, die de invloed van de aftredende president zouden kunnen vergroten.

De Indonesische politie heeft traangas en waterkanonnen gebruikt om duizenden demonstranten uiteen te drijven die het parlementsgebouw van het land wilden bestormen.

Door de onrust, waarbij demonstranten een deel van het hek afbraken en naar de politie gooiden, moesten parlementsleden een stemming over controversiële wijzigingen in de kieswetten uitstellen. Deze wijzigingen zouden de politieke invloed van de aftredende president Joko Widodo verder kunnen vergroten.

Het parlement kwam in spoedzitting bijeen om een ​​besluit van het Constitutionele Hof over de verkiezingsprocedures te vernietigen en een ander besluit te wijzigen.

Demonstranten bezetten wegen voor het parlementsgebouw. ​​Sommigen hielden spandoeken en borden vast, terwijl anderen brand stichtten en banden in brand staken.

Een vuur dat op straat brandt tijdens protesten
Indonesiërs protesteren tegen veranderingen in de kieswetten die de politieke invloed van Joko Widodo verder zouden kunnen vergroten (AP Photo/Dita Alangkara)

Het Constitutionele Hof heeft dinsdag een bezwaar tegen een leeftijdsgrens verworpen die het mensen onder de 30 jaar onmogelijk maakt om zich kandidaat te stellen voor regionale bestuursfuncties. Hierdoor zou de 29-jarige jongste zoon van Widodo, Kaesang Pangarep, niet mee mogen doen aan een regionale verkiezing in Midden-Java.

Het hof maakte het bovendien makkelijker voor politieke partijen om kandidaten te nomineren door de vereiste dat zij 20% van de lokale wetgevende macht moeten bezitten, te versoepelen.

Het parlement heeft woensdag bij de inauguratie een spoedmotie aangenomen om de minimumleeftijd voor gouverneurs te verhogen naar 30 jaar en de nominatievereisten verder te versoepelen. Het parlement is van plan om de stemming donderdag in een plenaire vergadering te bekrachtigen.

De maatregelen leidden tot brede veroordeling op lokale sociale media en tot zorgen over een mogelijke constitutionele crisis.

De wetgevende macht zag zich genoodzaakt de stemming uit te stellen, omdat het quorum niet werd bereikt.

Een demonstrant op de voorgrond steekt zijn armen in de lucht en schreeuwt terwijl anderen achter hem proberen over een hek te klimmen
Sommige demonstranten in Jakarta hebben een stuk hekwerk omvergehaald en naar de politie gegooid (AP Photo/Dita Alangkara)

De oudste zoon van de heer Widodo, Gibran Rakabuming Raka, is de nieuwe vicepresident nadat dezelfde rechtbank een uitzondering op de leeftijdsgrens voor de functie voor voormalige regionale leiders had gemaakt, terwijl de zwager van de heer Widodo als opperrechter fungeerde. Hij werd bekritiseerd omdat hij deelnam aan een zaak waarbij een naaste familielid betrokken was en werd later ontslagen.

Ook activisten, studenten, arbeiders en een aantal Indonesische beroemdheden en muzikanten sloten zich aan bij het protest. Zij uitten hun zorgen over de democratie in Indonesië.

Ook in andere grote steden werden protesten gemeld, waaronder Bandung, Yogyakarta, Surabaya en Makassar.

In Yogyakarta verzamelden zich minstens 1.000 demonstranten, waaronder studenten en arbeiders, voor het parlementsgebouw van Yogyakarta, het staatspaleis en het ceremoniële centrum van de stad. Hun eisen omvatten het wegstemmen van de regionale verkiezingswet, het respecteren van de uitspraak van het Constitutionele Hof en het verwerpen van politieke dynastieën.

Bron : https://www.lbc.co.uk/world-news/da60ba9c84ca40c8acdc4ac9ab05d7fe/?fbclid=IwY2xjawE1ymNleHRuA2FlbQIxMQABHdBUO8PYEBr9MfOP4fq4d7-VWSznMv4jFTQm73qDnjxC_WXStANr1rEloQ_aem_45sScw87CqMi4NPGiPd_Ew

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *