Er zijn hoge sterftecijfers aangetroffen onder Molukkers in Nederland. De sterftecijfers zijn hoog in de verschillende generaties en voor zowel Molukkers met een gemengde als niet-gemengde achtergrond. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Adee Bodewes aan de Universiteit van Amsterdam. Bodewes signaleerde ook dat bij “vergelijkbaar risico op ziekenhuisopname, de frequentie van ziekenhuisopname onder Molukkers lager is dan Nederlanders.”
Het promotieonderzoek De gezondheid van Molukkers in Nederland is een breed opgezette studie naar de gezondheidssituatie van verschillende generaties Molukkers in Nederland. Daarbij ligt de focus op algemene sterfte en sterfte met een specifieke oorzaak, het zorggebruik van Molukkers en de kans op hoge bloeddruk, suikerziekte en hart- en vaatziekten onder Molukkers.
Vaker ziek, maar lager zorggebruik
“Hogere sterftecijfers werden gevonden voor lever-, baarmoeder- en baarmoederhalskanker onder Molukkers in vergelijking tot Nederlanders,” constateert Bowedes. Daarentegen is het gebruik van de zorg juist lager onder Molukkers.
Molukkers maken minder vaak gebruik van bepaalde zorgvoorzieningen ten opzichte van Nederlanders. Denk bijvoorbeeld aan huisartsenzorg, specialistische zorg, tandheelkundige zorg, fysiotherapie en huishoudelijke hulp. Ook is bij vergelijkbaar risico op ziekenhuisopname, de frequentie van ziekenhuisopname lager onder de Molukkers dan Nederlanders.
Hoge bloeddruk, suikerziekte, hart- en vaatziekten
Hoge bloeddruk, suikerziekte, hart- en vaatziekten komen ook vaker voor onder Molukkers. Molukkers – zowel mannen als vrouwen – hebben al op jonge leeftijd een hogere kans op hoge bloeddruk in vergelijking tot Nederlanders. Uit het onderzoek kan niet worden afgeleid waardoor dit precies komt.
Maar Bodewes signaleerde ook verschillen tussen de verschillende Molukse generaties. Onder de 1e en 2e generatie komt verhoudingsgewijs veel suikerziekte voor. Onder de derde generatie neemt dit al sterk af.
Afstand tot Nederlandse samenleving
De onderzoeksresultaten zijn opvallend, omdat uit eerder onderzoek juist blijkt dat de gezondheid van minderheden toeneemt als zij langere tijd in het westen verblijven. Bodewes bepleit daarom om de afstand van Molukkers tot de Nederlandse samenleving te verkleinen:
“Door erkenning van de moeilijke Molukse geschiedenis en de rol daarin van de Nederlandse overheid. De sociaaleconomische positie van Molukkers zou kunnen worden verbeterd door de huizen in de Molukse wijken te verduurzamen en de huurprijs te herzien. De onderwijspositie van Molukkers kan worden verbeterd door vroegtijdig op de basisschool te investeren in Molukse leerlingen met achterstanden in Nederlandse taal.”
— Adee Bowedes in haar promotieonderzoek De gezondheid van Molukkers in Nederland, 2022
Adee Bodewes is vandaag gepromoveerd op het onderzoek De gezondheid van Molukkers in Nederland.
Bron : https://www.moza.nu/lezen/promotieonderzoek-over-de-gezondheid-van-molukkers-in-nederland