Vrijheidscollege Joenoes Polnaija

Vrijheidscollege Joenoes Polnaija

Joenoes Polnaija (1989) is acteur, muzikant en theatermaker. Hij speelde in onder meer in bioscoopfilm De Oost en in de theatervoorstelling Gelukzoekers op Sumatra. Ook maakte hij samen met Daan van Citters de documentaire Kleinkinderen van de Oost, over het intergenerationeel trauma waarmee beide acteurs nog steeds worstelen. Polnaija is derdegeneratie Moluks en groeide op tussen verschillende culturen in de Molukse wijk in Tiel. Als kleinzoon van een Molukse militair in het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) en zoon van een activist weet hij maar al te goed hoe het voelt om te verlangen naar vrijheid. Zijn Vrijheidscollege haakt in op de geschiedenis van de Molukkers en hun van generatie op generatie doorgegeven trauma. 

Pulang

Universeel vader-dochterverhaal ‘Pulang’ biedt zicht op de Molukse cultuur. 

Agus (Joenoes Polnaija) neemt zijn puberdochter Robin (Joy Esschendal) in de zomervakantie mee naar zijn ouders in de Molukse wijk. Zo hoopt hij hun relatie te versterken en Robin kennis te laten maken met de Molukse cultuur. Alleen dreigen ze door onverwerkte trauma’s binnen de familie juist verder uit elkaar te groeien.

De Vrijheidstips van Joenoes Polnaija

Vrijheid is urgenter dan ooit; op slechts twee uur vliegen woedt een enorm heftige oorlog waarin duizenden mensen doodgaan en hun huizen en familie verliezen. Stilstaan bij vrijheid en erover praten is van groot belang, zodat we niet vergeten waar we nooit naar terug mogen. Daarom vragen we aan alle vrijheidssprekers om hun meest invloedrijke artikelen, documentaires en films te delen. Hieronder check je die van Joenoes Polnaija.

Film: Kleinkinderen van de Oost

De acteurs Daan Citters en Joenoes Polnaya raakten bevriend op de set van de speelfilm De Oost, een film uit 2020 waarin het gaat over de Indonesische onafhankelijkheid. Een film die vanwege de strijd met het Nederlandsch-Indisch leger voor veel discussie zorgde. In Kleinkinderen van de Oost treden de twee acteurs in de voetsporen van hun opa’s, die beiden vochten voor Nederland. 

Bron : https://vrijheidscolleges.nl/sprekers/joenoes-polnaija

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *