Tentoonstelling Sejarah Zuidoost-Molukse gemeenschap in Bibliotheek Nistelrode

Tentoonstelling Sejarah Zuidoost-Molukse gemeenschap in Bibliotheek Nistelrode

Zaterdag 11 mei bijzondere opening in CC Nesterlé met dans, muziek en meer!

NISTELRODE – Al ruim 66 jaar wonen er honderden Zuidoost-Molukkers in Nistelrode, maar lang niet iedereen weet waarom zij ooit naar Nederland kwamen. Daarom is het dus de hoogste tijd voor een tentoonstelling die vanaf zaterdag 11 mei te zien is in Bibliotheek Nistelrode. De opening van die tentoonstelling belooft heel bijzonder te worden en vindt plaats in CC Nesterlé. 

Peter van der Wijst en Sonja van den Heuvel van Noord Oost Brabantse Bibliotheken kwamen op het idee om aandacht te besteden aan Nistelrodese Zuidoost-Molukkers. “Gelukkig vond de Zuidoost-Molukse gemeenschap in Nistelrode het ook een heel goed idee en zo kwamen in het voorjaar van 2022 wat mensen vanuit de bieb en vanuit de Zuidoost-Molukse gemeenschap bij elkaar. Tijdens de vele praatsessies kwamen we ook meteen al op leuke ideeën.”

Pascal Amukwaman maakt deel uit van de stuurgroep Sejarah (‘geschiedenis’) en is blij én trots dat de tentoonstelling straks te zien is in Bibliotheek Nistelrode. “Door middel van deze tentoonstelling willen wij ons verhaal kenbaar maken, want veel mensen, zelfs mensen uit Nistelrode, weten nog niet wie wij nu echt zijn. We hopen dat er straks veel mensen naar de tentoonstelling komen zodat onze geschiedenis aan hen kan worden uitgelegd.”

Het verhaal van de Zuidoost-Molukse gemeenschap in Nistelrode wordt in de tentoonstelling aan de hand van tijdsvakken van 1940 tot en met nu in woord en beeld verteld. Natascha Roemloes, die ook deel uitmaakt van de stuurgroep Sejarah, vertelt: “Onderdeel van de tentoonstelling is een maquette van woonoord Donzel waar in 1958 580 bewoners in barakken gingen wonen. Toen dit kamp werd gesloten, kwamen de meeste families terecht in een speciale woonwijk in Nistelrode, waar een groot deel nu nog steeds woont.”
“Bezoekers kunnen straks een kijkje nemen in zo’n barak die na is gebouwd en die van 11 mei tot en met 12 juli in de bibliotheek staat. Ook staan er banners met daarop een QR-code te hangen die verwijst naar een speciale pagina op de website van NOBB met daarop mee informatie”, vult Pascal aan.

Zaterdag 11 mei wordt de tentoonstelling geopend in CC Nesterlé met een gevarieerd programma. Peter: “Om 13.00 uur opent de burgemeester, samen met een wethouder en de directeur van Noord Oost Brabantse Bibliotheken, de tentoonstelling en daarna vinden er tal van leuke activiteiten plaats. Zo is er veel muziek, is er een talkshow, zijn er dansoptredens van traditionele dansgroepen en hangen er grote afbeeldingen in de hal van het culturele centrum. Daarnaast is er ook een replica gemaakt van de toegangspoort van woonoord Donzel, is er voor kinderen van alles te doen én is zeker aan de inwendige mens gedacht.” 

Na de zomervakantie zal de tentoonstelling verder gaan reizen naar andere bibliotheken in de regio. 

Tekst: Milène Putters

Molukse woonwijk
De bouw

Bron : https://www.mooibernheze.nl/nieuws/kunst-cultuur/63288/tentoonstelling-sejarah-zuidoost-molukse-gemeenschap-in-bibli


Tentoonstelling Sejarah, geschiedenis Zuidoost-Molukkers in Nistelrode

Bron : https://www.mooibernheze.nl/nieuws/kunst-cultuur/63380/tentoonstelling-sejarah-geschiedenis-zuidoost-molukkers-in-ni

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *