Een nieuw hoofdstuk: Ik weet waar je huis woont.  Rumah Tua – Onderweg naar thuis

Een nieuw hoofdstuk: Ik weet waar je huis woont. Rumah Tua – Onderweg naar thuis

Vanaf mei 2024 is er een nieuw hoofdstuk te zien van Ik weet waar je huis woont. Een thuisgevoel creëren doen we allen op een eigen manier. Zo zijn we thuis op een plek waar we onszelf mogen zijn. Een plek waar de ruimte bestaat om betekenis te geven aan jezelf en jouw leven. Waarin je de ruimte en de handvatten geboden worden zodat deze betekenis zich kan manifesteren binnen een maatschappelijk geheel.

In Ik weet waar je huis woont onderzoekt Imagine IC met gesprekspartners het spanningsveld tussen het maken van een thuis en je thuis mogen voelen. Met daarin ook de vraag hoe navigeer je binnen een samenleving die niet altijd de ruimte biedt voor het hebben van meerdere thuizen? En biedt deze samenleving de ruimte voor het met meerdere stemmen betekenisgeven van erfgoed? In een reeks gesprekken gecombineerd met bezoeken aan het depot van het Wereldmuseum stelde Imagine IC deze vraag telkens weer aan haar verschillende netwerken.

De overgang van het — soms noodgedwongen — aanpassen aan je omgeving, naar het re-claimen van de ruimte die je toebehoort, vraagt om een nieuwe dialoog. Een gesprek waarin we onze eigen positie moeten bevragen. Én ons af moeten vragen of we genoeg ruimte maken voor de ander. Hoe luisteren we naar de ander? Hoe voeren we hierover samen het gesprek?

Bron : https://imagineic.nl/verzamelen/een-nieuw-hoofdstuk-ik-weet-waar-je-huis-woont-rumah-tua-onderweg-naar-thuis/


Opening Ik weet waar je huis woont hoofdstuk 2: Rumah Tua – Onderweg naar thuismah Tua – Onderweg naar thuis

In dit tweede hoofdstuk van Ik weet waar je huis woont nemen acht gesprekspartners van Molukse afkomst het heft in eigen handen. Met de tentoonstelling Rumah Tua — Onderweg naar thuis reflecteren zij op het creëren van een thuisgevoel. Een gevoel dat als een navelstreng verbonden is aan een pijnlijke geschiedenis en tegelijkertijd aan krachtige culturele elementen zoals het voorouderlijk huis op de Molukken, de overdracht van kennis en verhalen en het in stand houden van gebruiken en rituelen. De verbinding met jezelf, je voorouders en je omgeving staat hierbij centraal — een gevoel dat de figuurlijke sleutel is van je thuis.

Rumah Tua – Onderweg naar thuis is vanaf 10 mei 2024 te zien bij Imagine IC. 

Hoe kunnen koloniale objecten bijdragen aan de omgang met het koloniale verleden en aan een toekomst waarin iedereen zich thuis voelt? Waar horen deze koloniale objecten thuis? En wat is een koloniaal object nou eigenlijk? 

De afgelopen jaren heeft Imagine IC, samen met het Tropenmuseum (nu het Wereldmuseum), onderzoek gedaan naar thuisgevoel en het maken van een thuis. Dit deden we onder andere in de projecten: Ghana ThuisKoto & SayaVerzet in de 50-jarige Bijlmer en Van Religieuze Huize. Vaak met de centrale vraag: Welke objecten in de collectie van het Tropenmuseum roepen a sense of home op?

Momenteel is de tentoonstelling Ik weet waar je huis woont te zien bij Imagine IC. In Ik weet waar je huis woont onderzoekt Imagine IC met gesprekspartners het spanningsveld tussen het maken van een thuis en je thuis mogen voelen. Daarin ook de vraag: hoe navigeer je binnen een samenleving die niet altijd de ruimte biedt voor het hebben van meerdere thuizen? En biedt deze samenleving de ruimte voor het met meerdere stemmen betekenisgeven aan erfgoed? In een reeks gesprekken gecombineerd met bezoeken aan het depot van het Wereldmuseum stelde Imagine IC deze vraag telkens weer aan haar verschillende netwerken. 

Opening Ik weet waar je huis woont hoofdstuk 2: Rumah Tua — Onderweg naar thuis
Datum: 10 mei 2024
Tijd: 18.00 uur inloop, 18.30 uur start.
Aanmelden verplicht i.v.m. catering: via info@imagineic.nl
Locatie: Imagine IC, Bijlmerplein 393, 1102 DK Amsterdam

Ik weet waar je huis woontRumah Tua — Onderweg naar thuis kon alleen tot stand komen door de inzet en bijdragen van: Manoah Salampessy, Sipora Ubro, Jaïr Pattipeilohy, Shaira Malawauw, Ridhwan Ohorella, Nafahry Pratt, Urias Rahakbauw en Sacha de Jong.

Realisatie: Imagine IC
Vormgeving: Urias Rahakbauw
Fotografie: Lesli Taihuttu
Videografie: Dave Masbaitoeboen
Met dank aan Stichting Buah Hati

Imagine IC wordt gefinancierd door het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Ik weet waar je huis woont maakt onderdeel uit van het nationale onderzoek Pressing Matter. Hier wordt onderzocht hoe koloniale objecten kunnen bijdragen aan de omgang met het koloniale verleden en de doorwerking daarvan in de huidige en toekomstige maatschappij, zowel nationaal als internationaal.

Bron : https://imagineic.nl/agenda/opening-ik-weet-waar-je-huis-woont-hoofdstuk-2-rumah-tua-onderweg-naar-thuis/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *