Wat herdenken de Papoea’s op 1 juli?

Wat herdenken de Papoea’s op 1 juli?

Ieder jaar op 1 juli herdenken veel Papoea’s de proclamatie van West-Papoea van 1 juli 1971. Dit was een reactie op het twijfelachtige referendum over zelfbeschikking. Sindsdien is er onder andere een voorlopige regering, eigen nationaal volkslied en eigen nationale vlag, de Morgenster.

Inlijving door Indonesië

Bij de souvereiniteitsoverdracht van Indonesië in 1949 bleef Papoea onder Nederlands gezag. Pas in 1963 werd Papoea ingelijfd door de Republiek Indonesië. Indonesië verbood vervolgens alle politieke activiteiten en stimuleerde vervolgens de laatste decennia migratie van Indonesiërs naar Papoea en West-Papoea.

In 1969 gaf de Verenigde Naties Indonesië de opdracht een referendum te houden waar de Papoea’s vóór of juist tegen zelfstandigheid konden stemmen. Dit gebeurde wel, maar tot de dag van vandaag vindt men het proces van dit referendum twijfelachtig. Zo zouden Papoea-leiders onder druk of door bevinloeding gekozen hebben voor aansluiting bij Indonesië. Bron: Amnesty International

Eigen staat als reactie op onvoltooid proces zelfbeschikking

Papoea’s vonden dat het proces om te kiezen voor zelfbeschikking niet is voltooid. Als reactie daarop is de onafhankelijkheid uitgeroepen op 1 juli 1971. Sindsdien is er onder andere een voorlopige regering, eigen nationaal volkslied en eigen nationale vlag, de Morgenster. Ieder jaar op 1 juli herdenken veel Papoea’s daarom de proclamatie van West-Papoea van 1 juli. Inmiddels alweer ruim 50 jaar.

Mensenrechten

www.amnesty.nl/kom-op-voor-mensenrechtenverdedigers/wat-is-er-aan-de-hand-in-papoea

Zelfs het tonen van de Morgenster, de vlag van onafhankelijk Papoea, is verboden in Indonesië. Er zijn mensen die hiervoor gevangenisstraffen kregen hiervoor van 10 jaar. © MOZA

Verschillende organisaties (gericht op mensenrechten) maken zich zorgen om de situatie in West-Papoea. Alhoewel zij geen positie innemen over de volkenrechtelijke status van Papoea, komen zij wél op voor de vrijheid van meningsuiting. Zo blijkt uit verschillende rapporten dat het vreedzaam uiten van de wens tot een onafhankelijk referendum of het tonen van de Morgenster al wreed wordt bestraft. Amnesty International doet bijvoorbeeld onderzoek naar de situatie in West-Papoea en publiceert daarover regelmatig persberichten en rapporten. 

Volgens Amnesty International worden Papoea’s ook structureel gediscrimineerd en als tweederangs burgers behandeld. Dit alles leidde ertoe dat hun strijd voor onafhankelijkheid de laatste jaren juist oplaaide. Sindsdien vechten in de binnenlanden zogenoemde vrijheidsstrijders met het Indonesische leger, dat veelal hard en gewelddadig optreedt.

Morgenster in Nederland

De Morgenster wordt ook in Nederland vaak getoond door Papoea’s én Molukkers, zoals tijdens de Nijmeegse Vierdaagse, vreedzame acties en jaarlijks op 1 juli.

Bron : https://www.moza.nu/kennisbank/wat-herdenken-de-papoeas-ieder-jaar-op-1-juli

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *