Voor Molukkers controversiële oud-premier Dries van Agt (93) overleden

Voor Molukkers controversiële oud-premier Dries van Agt (93) overleden

Oud-premier Dries van Agt is maandag in zijn woonplaats Nijmegen overleden. Van Agt is voor veel Molukkers in Nederland controversieel vanwege zijn rol bij de treinactie bij De Punt in 1977. Zo zou hij persoonlijk opdracht gegeven hebben om de actievoerders te executeren terwijl dit niet nodig zou zijn.

Oud-premier Dries van Agt is maandag in zijn woonplaats Nijmegen overleden, meldt kenniscentrum The Rights Forum namens de familie. Van Agt overleed op een zelfgekozen moment samen met zijn vrouw Eugenie van Agt-Krekelberg. Ze kampten met gezondheidsklachten. Beiden waren 93 jaar. De begrafenis heeft inmiddels in besloten kring plaatsgevonden.

Treinacties

Oud-premier Van Agt was in 1977 tijdens de Molukse treinactie minister van Justitie. In 1977 kaapten negen gewapende Molukkers de trein bij De Punt. Bij de bestorming van de trein, na drie weken onderhandelen, stierven zes actievoerders en twee gegijzelden door een kogelregen van mariniers. De nabestaanden van de Molukse actievoerders stellen dat een aantal van de kapers al uitgeschakeld was en dat de kapers daarna alsnog geëxecuteerd zijn. Van Agt zou die opdracht gegeven hebben.

The Rights Forum

De jurist Van Agt genoot grote bekendheid als CDA-politicus en richtte Human Rights Forum op om zich in te zetten voor het Palestijnse volk. Bij Molukkers in Nederland valt dit rauw op het dak, omdat hij tijdens de treinactie zelf de mensenrechten niet in acht zou nemen. De aantijgingen rondom zijn discutabele rol bij de treinactie heeft hij altijd ontkend.

Laatste jaren

In 2021 stelde Van Agt dat het Koninklijk Huis excuses moest maken voor het onrecht dat de Molukse gemeenschap is aangedaan. Hij vond destijds dat Molukkers bedankt moesten worden voor hun trouw aan Nederland. En dat is volgens hem niet alleen een zaak van de minister-president, maar juist van het Koninklijk Huis.

Bron : https://www.moza.nu/lezen/voor-molukkers-controversile-oud-premier-dries-van-agt-93-overleden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *