VLISSINGEN – Deze maand bestaat de oogkliniek Ambon-Vlissingen tien jaar. De oogkliniek kwam mede tot stand door de stedenband die de gemeente Vlissingen heeft met het Molukse eiland Ambon. “Het heet dan ook niet voor niets Oogkliniek Ambon-Vlissingen,” vertelt Njonkie Pattinama van de Stichting Samenwerking Vlissingen Ambon.
De Stichting Samenwerking Vlissingen Ambon zet projecten op voor Ambon op het gebied van gezondheidszorg, milieu, ondernemerschap en onderwijs. Njonkie Pattinama is secretaris van de stichting en sinds het begin bij de projecten betrokken. “Het is allemaal een jaar of veertig geleden begonnen. Een docent van de HZ had toen contacten met de universiteit van Ambon en er zijn toen over en weer bezoeken gebracht om formeel een stedenband te realiseren,” vertelt Pattinama. “Later kwamen er verpleegkundigen uit Ambon naar het ziekenhuis in Vlissingen voor een tweejarige leerwerkopleiding om het niveau van hun opleiding te verhogen, dat kon toen nog allemaal.” De stedenband kwam er en op verzoek van Ambon zijn er plannen gemaakt om een oogkliniek te realiseren.
Staar en andere oogaandoeningen
“De oogkliniek bestaat nu tien jaar en is deels gefinancierd door de gemeente Vlissingen,” doet Pattinama uit de doeken. “Het is voor de helft gefinancierd vanuit Ambon en voor de helft vanuit Nederland. Er worden dagelijks bijna honderd patiënten behandeld aan bijvoorbeeld staat of andere oogaandoeningen. Sinds 2013 zijn er ook jaarlijks Nederlandse oogartsen naartoe gegaan en dat gebeurt nog steeds. De operaties worden uitgevoerd door dr. Wilda Batubara, een arts uit Nederland. Ook de oogkliniek is in 2019 getroffen door de aardbeving die toen plaatsvond en mede met onze hulp is de oogkliniek weer gerenoveerd.”
Kleinschalige ontwikkelingshulp
Naast de realisatie van de oogkliniek heeft de Sticting Samenwerking Vlissingen Ambon nog tal van projecten opgezet. “Vrij recent hebben we 24 AED’s geleverd, inclusief de bijbehorende opleidingen en trainingen. Voor Ambon bestaat de stedenband vooral uit kleinschalige ontwikkelingshulp voor de minderbedeelden op Ambon. Vergeet niet, Ambon is een stad die vierhonderdduizend inwoners telt. We hebben nu ook een pilotproject omtrent hygiëne. In drie gezondheidsinstellingen zijn er trainingen in hygiëne gegeven en we gaan ook nog met cardiologie aan de slag,” aldus Pattinama.
Werkbezoek
Eerder dit jaar brachten burgemeester Bas van den Tillaar en wethouder Albert Vader een werkbezoek aan Ambon. Er werd niet alleen een bezoek gebracht aan de oogkliniek maar ook maakten de Vlissingse bestuurders kennis met de nieuwe burgemeester van Ambon en werden onder meer twee nieuwe ziekenhuizen en de Pattimura Universiteit bezocht. Later deze maand gaat er vanwege het jubileum weer een afvaardiging van de Stichting Samenwerking Vlissingen Ambon naar het Molukse eiland. “Het is mooi om te zien dat de medische projecten die we op Ambon uitvoeren ook daadwerkelijk vruchten afwerpen. Dat geeft niet alleen voldoening maar toont ook aan hoe belangrijk de stedenband is.”
Bron : https://www.internetbode.nl/vlissingen/402728/tien-jaar-oogziekenhuis-ambon-vlissingen