Molukse eilandenvrij van zwerfafval

Molukse eilandenvrij van zwerfafval

ZWERFAFVAL

Sinds 2014 vragen we aandacht voor het afvalprobleem op kleine eilanden als die van de Molukken. We steven naar duurzame oplossingen. In 2023 is op Saparua een ‘Bank Sampah’ geopend. Daar kunnen bewoners hun afval afleveren tegen een financiële tegemoetkoming. Het begin van logistiek voor duurzaam afvalmanagement. Een resultaat van doorzettingsvermogen.

ONDERZOEK

We zijn een kennisbrug tussen Saparua en studenten uit Nederland en Ambon. Vanaf 2016 doen we onderzoek naar de aard en omvang van het afvalprobleem op kleine eilanden als Saparua. De resultaten gebruiken we om oplossingen te realiseren die passen bij de context van de kleine eilanden en de karakteristieken van de bewoners. We werken er met passie, inzet en plezier aan. De resultaten zijn openbaar beschikbaar en delen we via deze website.

PAPARISA

Paparisa TML, het thuishonk van onze partnerorganisatie Toma Majo Lease op Saparua is in gebruik genomen. Een ontmoetingsplaats voor informatie en voorlichting over milieu-educatie en andere zaken. Sport&spel, Eco-Bibliotheek, Speel-O-Theek en restaurant zijn beschikbaar. Voor vrijwilligers en stagiaires is het geschikt om te verblijven en kennis te delen.

EDUCATIE

Milieu-educatie is nog geen standaard onderdeel van het curriculum op scholen in Indonesië. Lesmateriaal en aandacht gericht op omgaan met afval is er nog te weinig. De terreinen van de scholen zijn vaak keurig op orde en direct buiten die omgeving valt op dat veranderen van gewoonten een uitdaging is. We promoten het nationale Adiwiyata educatie programma (Green Schools). Lesmateriaal staat op de website en is vrij bruikbaar voor iedereen.

ADAT

Adat is het gewoonterecht in Indonesië. De moderne economie en bestuur heeft die gewoonten, normen, waarden en tradities laten verwateren. De Molukse adat dreigt te verdwijnen. We pleiten voor (her)introductie van traditionele wijsheden en vaardigheden. Erkennen en toepassen van lokale adat. We zijn van mening dat de huidige wetgeving om integratie van oude wijsheden, cultuur en adat vraagt en denken dat oplossingen nodig zijn die aansluiten bij de adat.

ONLINE

Films, documentaires, presentaties en digitale boeken die in de afgelopen jaren zijn verzameld zijn online beschikbaar gemaakt. De website is een bron van informatie voor studenten, stagiaires en vrijwilligers die gericht willen werken en een bijdrage willen leveren. We zoomen en organiseren webinars. Je kunt bloggen over specifieke onderwerpen. Zo kun je ook op afstand van de Molukken zelf iets betekenen voor bewoners van de Molukken.

Bron : https://happygreenislands.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *