Moeite om de energierekening te betalen? Dit zijn de voorwaarden om subsidie te krijgen

Moeite om de energierekening te betalen? Dit zijn de voorwaarden om subsidie te krijgen

Nederlanders die relatief veel geld kwijt zijn aan gas en licht, kunnen ook in 2024 een beroep doen op het Tijdelijk Noodfonds Energie. In totaal zit er 60 miljoen euro in kas, waarmee 70.000 huishoudens kunnen worden geholpen. Al moeten aanvragers wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

In 2023 keerde het noodfonds 43,7 miljoen euro uit, verdeeld over ruim 50.000 huishoudens. De energieprijzen zijn inmiddels wat gedaald, maar liggen nog lang niet op het lagere niveau van voor de Russische inval in Oekraïne. Het kabinet heeft daarom besloten het noodfonds met een jaar te verlengen. De pot wordt voor twee derde (40 miljoen euro) gevuld door het Rijk. Het restant (20 miljoen euro) wordt ingelegd door energiebedrijven.

Maar let op: niet iedereen die zich meldt, krijgt geld uit de pot. Wie meer dan 130 procent van het sociaal minimum verdient en maandelijks minimaal 10 procent van dat inkomen kwijt is aan energie, komt in aanmerking voor geld uit het noodfonds. Concreet: paren die samen 2600 euro bruto verdienen (ofwel 130 procent van het sociaal minimum) én meer dan 260 euro per maand aan gas en elektriciteit betalen (10 procent van 2600 euro), kunnen een tegemoetkoming krijgen. Bij een inkomen van 4000 euro moet de energierekening minstens 400 euro bedragen om in aanmerking te komen.

Coulantere regeling voor laagste inkomens

Voor mensen op of net boven het sociaal minimum (tot 130 procent) geldt een iets coulantere regeling. Zij hoeven ‘slechts’ 8 procent van hun maandelijkse inkomen kwijt te zijn aan stroom en warmte. Ofwel: verdien je als alleenstaande 1500 euro per maand en kost energie 120 euro of meer, dan kun je aankloppen bij het noodfonds.

Mensen die in aanmerking komen voor het noodfonds, krijgen niet zelf geld op hun rekening gestort. Het noodfonds keert uit aan de energieleverancier die het bedrag vervolgens in mindering brengt op de rekening. Aanvragers voor 2024 kunnen overigens pas in januari terecht op noodfondsenergie.nl. Wel kunnen zij zich daar alvast registreren, zodat zij een seintje krijgen als de subsidieaanvraag wordt opengesteld.

Bron : https://www.ad.nl/geld/moeite-om-de-energierekening-te-betalen-dit-zijn-de-voorwaarden-om-subsidie-te-krijgen~a6762f79/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *