Tahuri Festival : Maak nieuwe verhalen mogelijk

Tahuri Festival : Maak nieuwe verhalen mogelijk

Om familie en vrienden te ontmoeten, om met elkaar kennis te maken, om wat te leren, te horen of te eten – ruim duizend Molukkers doopten Schouwburg en filmtheater Agnietenhof voor een dag om tot een Molukse culturele dag. MOZA was mede-organisator van het evenement. Daarom gebruiken we reacties van bezoekers om terug te blikken op de Molukse culturele dag in Tiel afgelopen zaterdag.

Strijd

Het programma ging iets na 12:00 van start. Vanuit de Grote Zaal klonk het geluid van tifa-spelers Bob Mailuhu, Yopi Abraham, Jermaine Rumahlaiselan en Ghislaine Rumahlaiselan. Nadat de zaal vol druppelde begon de opening met Bob Mailuhu die op de tahuri blies. De Tielse spoken word-artiest Meneer Hadj leidde de dag in met een voordracht over het thema van de dag: strijd.

Het thema strijd sijpelde door in het overgrote deel van het programma. Van de spoken word in de Bovenfoyer tot de workshops in de Lingefoyer. Van het promoten van onze eigen taal via muziek door Rafa & Nani tot Expositie MENA en de talkshow daarover. Expositie MENA was afgelopen zaterdag in trek. Ieder uur konden bezoekers een rondleiding krijgen met de makers van expositie: Jaïr Pattipeilohy, Geraldo Solisa en Lesli Taihuttu. In deze MENA Experience kregen circa 50 deelnemers exclusieve videobeelden te zien en audio-opnamen te horen. “Ik hoop dat de expositie echt door het land zal reizen,” laat iemand weten via Instagram.

Daarnaast waren de workshops en talks van Noreen Tatuhey, Dominique Latoel, Awareness Moluccan Identity, Desley Mooij en Edward Tuheteru steeds goed gevuld. Er is behoefte aan dialoog, ontwikkeling en zingeving binnen onze gemeenschap, juist op een festival. Dat liep soms knel door problemen met de opbouw van andere podia. Daardoor overstemde de muziek de workshops en spoken word-artiesten. De organisatie evalueert hoe dit in het vervolg beter kan verlopen.

Expositie MENA reist de komende maanden door het land met de displays en MENA Experience. Houd onze website in de gaten voor updates. De fotoportretten en achtergronden zijn ook op onze website te lezen.

Bron : https://www.moza.nu/lezen/eerste-fotos-tahuri-festival

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *