ONS LAND – DEKOLONISATIE, GENERATIES, VERHALEN

ONS LAND – DEKOLONISATIE, GENERATIES, VERHALEN

De semipermanente tentoonstelling ONS LAND – Dekolonisatie, generaties, verhalen laat de Nederlandse koloniale geschiedenis in de Oost zien en hoe die nog altijd doorwerkt. Ooggetuigen van die geschiedenis en hun nazaten vertellen hun verhaal.

Op dit moment wonen in Nederland circa twee miljoen mensen met een bijzondere band met het voormalige Nederlands-Indië. Zij of hun voorouders kwamen na het uitroepen van de Republik Indonesia naar Nederland. Het was de grootste migratiegolf ooit. Een deel van hen dacht dat hun verblijf hier tijdelijk zou zijn.

De tentoonstelling Ons Land gaat over de Nederlandse koloniale geschiedenis in de Oost en hoe die nog altijd doorwerkt. De stemmen van acht families vormen de kern van de tentoonstelling. Deze persoonlijke, diverse maar voor velen herkenbare verhalen geven een beeld van de complexe postkoloniale geschiedenis, en hoe verschillend die beleefd werd en wordt. De unieke verhalen worden aangevuld met nog niet eerder vertoonde objecten, foto’s en intieme interviews.

Ons Land is niet neutraal, het verhaal is niet compleet en niet af. Het is een momentopname in een voortgaand proces van bewustwording.


De semipermanente tentoonstelling Ons Land wordt gemaakt door het Indisch Herinneringscentrum en Museum Maluku i.s.m. Kossmanndejong en TiMe Amsterdam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *