Voor bewoners van de Molukse wijk in Assen is ‘ie bijna niet te missen. Op de zijkant van één van de woningen langs de Dingspelstraat prijkt een gigantische muurschildering van een paradijsvogel.
Zes dagen en flink wat spuitbussen met verf kost het, maar dan heb je wel wat. Vol trots kijkt de maker, Nicky Nahafahik uit Hoogeveen, naar het kunstwerk. “Ik kon er echt mijn eigen stijl in kwijt en de bewoonster van het huis is er ook heel blij mee. Wat dat betreft is het een win-winsituatie.”
Speciale app
De bewoonster van het huis wilde graag een muurschilderij met een Moluks sausje. Ze klopte daarom aan bij de woningcorporatie en die ging akkoord. Vervolgens mocht ze zelf met een idee komen voor de schets. “De paradijsvogel komt voor op een bepaalde eiland in de Molukken en daar komt de bewoonster vandaan”, gaat Nahafahik verder. “Ook zien we haar kleindochter in traditionele Molukse kleding en wat kenmerkende palmbomen.”
Assen is een muurschilderij rijker
Maar zo’n gigantisch portret, hoe maak je dat precies? De kunstenaar gebruikt een speciale app op zijn telefoon. Daarmee kan hij zien hoe het kunstwerk eruit ziet op de muur, zonder dat hij al een kwast of spuitbus heeft gebruikt. “Dan hoef ik niet constant van de hoogwerker af. Door een speciaal raster weet ik altijd dat ik op de goede lijnen zit.”
Hoewel de paradijsvogel helemaal af is, kan hij het niet laten om af en toe toch nog wat details bij te werken. “Dan zie ik her en der nog wat dingen die beter kunnen”, lacht hij. “Zoals de palmboom, dan kunnen bepaalde lijnen toch nog wat strakker.”
‘Voelt niet aan als werk’
De kosten voor de muurschildering worden betaald uit een potje van het initiatief Mijn Buurt Assen. Een samenwerking van de gemeente Assen, woningcorporatie Actium en Vaart Welzijn. De paradijsvogel is voor onbepaalde tijd op de woning te zien. Voor Nahafahik, die vaker muurschilderingen maakt voel het niet aan als werk. “Elke dag is anders. Ik ben gezegend dat dit mijn werk is. Echt top.”
Kunstenaar Nicky Nahafahik uit Hoogeveen maakt het kunstwerk© RTV Drenthe / Wouter Westerveld