Landelijk Moluks Monument stap dichterbij

Landelijk Moluks Monument stap dichterbij

Een landelijk monument dat de grootschalige aankomsten van Molukkers in 1951 markeert is een stap dichterbij gekomen. Niet alleen is er ruim 65.000 euro opgehaald met donaties, de kunstenaars van het definitieve ontwerp zijn sinds gisteren ook bekend: Jaïr Pattipeilohy en Maurice den Boer.

Het bestuur van Stichting Landelijk Moluks Monument maakte woensdagavond om 21:00 bekend dat de kunstenaars momenteel druk zijn met het definitieve ontwerp van het monument. Waar het monument komt te staan aan de Rotterdamse Lloydkade is ook al bekend, maar de gemeente Rotterdam heeft financiële steun voor het monument nog niet toegezegd.

Gedeeld verleden

Momenteel is er veel aandacht voor het gedeelde verleden van de Molukken en Nederland. Vanwege de afschaffing van slavernij in de Caribische koloniën 160 jaar geleden en het opvolgende excuses voor het volledige Nederlandse slavernijverleden, het dekolonisatie-debat in de Tweede Kamer en het traject dat minister-president Rutte bijna een jaar geleden is gestart door gesprekken met Molukkers op persoonlijke titel te beleggen. Er verschijnen momenteel veel boeken en er verrijzen gemeentelijke monumenten, gedenktekens en speciale grafregelingen om de KNIL-militairen, marinemannen en de leden van de militaire politie te eren. Ook kondigde de koning onlangs aan in gesprek te willen gaan met een aantal Molukkers tijdens het bijwonen van de theatervoorstelling Aan de andere kant. Dat gebaar viel niet bij iedereen in goede aarde.

Houd de website van het Landelijk Moluks Monument in de gaten voor de laatste ontwikkelingen.

See this gallery in the original post

Bron : https://www-moza-nu.cdn.ampproject.org/c/s/www.moza.nu/lezen/landelijk-moluks-monument-stap-dichterbij?format=amp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *