Fotoimpressie meet-up van Maluku Connect in Utrecht

Fotoimpressie meet-up van Maluku Connect in Utrecht

Edward Tuheteru spreekt het publiek toe

Maluku Connect organiseerde op 13 april 2023 een meet up bij City Skydive in Utrecht. Iedereen was welkom en zo voelde het ook. Joenoes Polnaija en Edward Tuheteru hielden een korte talk ter inspiratie. Hieronder een korte foto-impressie.

19:30. Mayella Plomp van Maluku Connect opent de meet up. “Dit is alweer de derde keer dat we iets organiseren. De eerste keer nog aan een grote tafel in een Rotterdams café met 13 mensen. De tweede keer in datzelfde café met meer mensen.” Dat was deze keer anders. Zo’n 50 mensen zaten er vanaf het begin in de zaal. Later sluiten nog meer mensen aan.

‘Waar ben jij mee bezig?’

De meet up vond deze keer z’n weg naar City Skydive Utrecht. Maluku Utrecht is van de partij én helpt met de kennismakingsronde in de foyer. Het gesprek komt aan mijn tafel snel op gang. Mensen vervallen in mijn groepje in dorpsverhalen en waar ze overal in Nederland hebben gewoond. Op zoek naar herkenning, familiebanden en relaties. “Graag wisselen van tafel. Ronde twee,” galmt door de zaal.

Oké, ronde twee moet dus iets meer volgens de kaartjes die op alle tafels liggen. En sneller.

Passie

Ik blijf zitten, maar in mum van tijd naderen 5 nieuwe gezichten mijn tafel. “Mari, neem plaats. Wie ben je en waar kom je vandaan?” Wat opvalt is dat mensen stilletjes vertellen wat ze voor werk doen. En dan: vol passie komen de woorden over hun Molukse projecten. Het contrast kan niet groter: studie, ervaring, carrière en inkomen aan de ene kant. Aan de andere kant iets voor Maluku doen, uitproberen, passie en iets teruggeven.

Een Moluks-Maleis taalplatform, duurzaamheid op de Molukken, salawaku’s maken en Molukse duizenpoten. Deze mensen zijn te gek. Onderweg naar huis vraag ik me af waarom we niet gelijk over onze passie beginnen te praten. Volgende keer beter.

Eigenwaarde

Iedereen holt snel heen en weer voor een bezoek aan de Kanu Food-foodtruck buiten op het terrein. “Het gaat beginnen,” klinkt door de foyer.

Joenoes Polnaija geeft namelijk het startschot voor de inspiratie van de avond. Dennis Tahitu interviewt de Kleinkinderen van de Oost-maker op eigenzinnige wijze. Over zijn reis naar de plekken waar zijn opa heeft gevochten, het treden in de voetsporen van zijn (groot)vader als acteur en alle talkshows waar hij aanschuift. Soms serieus, dan weer een grapje. Joenoes zit op een stoel, dichtbij het publiek. En op de praatstoel. De zaal luistert aandachtig.

DSCF8589.jpg

“Een tijdje geleden liep het allemaal niet zo lekker. Maar het roer ging om. Dat moment kwam voor mij nadat ik door Noreen Tatuhey leerde over flight, fear en freeze.” Joenoes is openhartig over hoe bepalend dát moment was. En wat dat oplevert. Voor hem en zijn eigenwaarde. Harga diri.

Patronen doorbreken

Joenoes spreekt vrijuit. Want hij heeft zijn bestemming bereikt. Hij doorbrak patronen en geeft cultuur op z’n eigen manier door. De zaal is stil. Geïnspireerd. “Applaus voor Joenoes.”

Het slotwoord is voor Edward Tuheteru. De adzal ku-theatermaker houdt het wat bondiger dan Joenoes, maar haakt in op het verhaal van zijn voorganger. “Vooruit, toch nog wat feitjes over mijzelf,” nadat hij zonder aankondiging opende door acapella een zelf geschreven lied te zingen. In het Nederlands.

De ondernemer en auteur van drie boeken zorgt voor een wat serieuzere sfeer deze avond. Of beter gezegd: balans. Hij spreekt over de patronen die al generaties lang worden doorgegeven. Over het herkennen en doorbreken. Die van hemzelf, die van iedereen. Zodat iedereen er over durft te praten, zoals Joenoes.

Bron : https://www.moza.nu/lezen/fotoimpressie-van-meet-up-van-maluku-connect-in-utrecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *