Reizende expositie Molukkers in Hoogeveen

Reizende expositie Molukkers in Hoogeveen

Hoogeveen-70 jaar geleden kwam een grote groep Molukkers via schepen naar Nederland, ter gelegenheid van 70 jaar Molukse geschiedenis in Nederland is de Reizende Expositie Molukkers in Nederland tot stand gekomen.

In samenwerking met de gemeente Hoogeveen is deze prachtige expositie mogelijk gemaakt, tevens werd er gisteren ook aandacht geschonken dat 60 jaar geleden de Molukse wijk in Hoogeveen ontstond.

31 Maart was de officiële opening in Hoogeveen op het plein voor de Tamboer en deze expositie is 2 weken te bezichtigen in de speciale zeecontainers. Deze expositie is voor iedereen te bezichtigen en laat alle aspecten zien van de Molukse samenleving, deze expositie is voor iedereen gratis toegankelijk.

De burgemeester Karel Loohuis opende deze expositie met mooie woorden waarvan de erkenning van de pijn van de Molukkers wat ze is aangedaan.
Weinig mensen hebben gehoord wat er gebeurd is en waarom en hoe de Molukkers naar Nederland kwamen.
Er is hier te lang over gezwegen, belangenrijk is dat deze geschiedenis en het verhaal vertelt gaat worden, tevens is deze rijzende expositie een eerbetoon van de eerste generatie Molukkers.

Vervolgens namen verschillende sprekers het woord zoals Dhr. Augustinus Munster bestuur van stichting Salawaku, Dhr. Ton Louhenapessy adviseur diversiteit en inclusie Politie Dienstcentrum, en de Host mw. Nancy Lesimanuaja-Loupatty die hun verhaal vertelde over de tot stand komen van de rijzende expositie, zoals ook de beleving  en volledige integratie van de Molukkers in Nederland, wat zelfs een voorbeeld mag zijn voor vele culturen die in Nederland zijn gekomen en nog steeds komen.

De Reizende tentoonstelling bestaat uit 6 zeecontainers en iedere container bevat een eigen thema en behandelt een periode uit de Molukse geschiedenis.
Deze interactieve expositie waaronder ook verschillende audio fragmenten te horen zijn, nodigt een ieder uit om vanuit verschillende perspectieven terug te kijken op bekende en onbekende gebeurtenissen uit de Molukse geschiedenis, en de generatie die in 1951 in Nederland aankwamen.
Het verhaal dient als inspiratie voor nieuwe generaties. En niet alleen Molukse generaties maar ook generaties van andere bevolkingsgroepen die worstelen met hun plek in de Nederlandse samenleving.

Foto’s: Paula Bansema

Bron : https://regionieuwshoogeveen.nl/64007/reizende-expositie-molukkers-in-hoogeveen/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *