Eerherstel voor Molukse KNIL-militairen in Helmond

Eerherstel voor Molukse KNIL-militairen in Helmond

Helmond betaalt grafrechten KNIL-militairen voor vijftig jaar: ‘Dit is een erkenning’

HELMOND – Ze zijn er blij mee, de mensen uit de Molukse gemeenschap in Helmond. De grafrechten van KNIL-militairen en hun echtgenoten worden voor de komende vijftig jaar door de gemeente betaald.

In 1951 kwamen voormalige Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen naar Nederland. Hun ontvangst en opvang in Nederland is onwaardig geweest. Dit heeft diepe sporen nagelaten, ook bij de jongere generaties, tot op de dag van vandaag. Burgemeester Blanksma erkent namens de Helmondse gemeenschap het leed van de Molukse gemeenschap. Om een gebaar te maken van medeleven en erkenning biedt de gemeente de nabestaanden aan om de grafrechten van KNIL-militairen en hun echtgenoten over te nemen. Ook plaatst de gemeente voor wie dat wil een speciale KNIL-gedenksteen naast het bestaande graf.

Wij nemen grafrechten over

Als gemeente bieden wij het aan om de grafrechten te betalen van alle Molukse KNIL-militairen en hun echtgenoten die in Helmond begraven liggen. Wij kunnen dit voor vijftig jaar doen, tot 2071. Dit is de maximale termijn die vooruit betaald kan worden. De nabestaanden krijgen hierover een brief.

KNIL-gedenksteen

Daarnaast willen wij bij alle graven van Molukse KNIL-militairen in Helmond een speciale KNIL-gedenksteen plaatsen. Het gaat om een klein monument van grijze steen (10 bij 15cm), met een gedenkteken in een goud en zwarte opdruk. Nabestaanden kunnen aangeven of ze zo’n gedenksteen naast het bestaande graf willen laten plaatsen. De steen wordt dan hun eigendom. Door het plaatsen van een gedenkteken hopen wij bij te dragen aan eerherstel van de Molukse KNIL-militairen. Bovendien worden de graven zo voor iedereen herkenbaar.

Meld ontbrekende graven bij Stichting Ain ni Ain

Het aanbod geldt voor alle graven van Molukse KNIL-militairen en hun echtgenoten op Helmondse begraafplaatsen. Met hulp van de Stichting Ain ni Ain en de beheerders van de begraafplaatsen hebben wij geprobeerd om zorgvuldig alle graven in beeld te krijgen. Mocht u, als belanghebbende, geen brief hebben ontvangen, meld dat dan aan Stichting Ain ni Ain. Dit kan per email naar stichtingainniainhelmond@hotmail.com.

Bron : https://www.helmond.nl/eerherstel-voor-molukse-knil-militairen-in-helmond

Eén gedachte over “Eerherstel voor Molukse KNIL-militairen in Helmond

  1. Misschien ben ik wat pessimistisch. Ten eerste komt dit naar mijn mening veel te laat en mag het ook niet de naam “eerherstel” dragen. Vijftig jaar de grafkosten betalen vergoeden niet de 400 jaar uitbuiting van de Molukkers. In Opheusden heeft de gemeente Neder-Betuwe besloten om de graven van de KNIL-militairen en eventuele echtgenote aan te merken als historisch, waarmee dan eeuwig durende grafrust is geborgd. Ook het onderhoud van de graven neemt de gemeente voor haar rekening. Ook daarmee wordt natuurlijk niet geheel recht gedaan aan de Molukkers, maar het is m.i. een groter gebaar dan wat de gemeente Helmond nu doet.
    De landelijke politiek zou verantwoording moeten nemen hiervoor, zodat Molukse KNIL-militairen die begraven liggen in gemeenten die geen Molukse wijk hebben ook recht wordt gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *