Lezing Rick van den Broeke – nootmuskaatplantages in de Molukken

Lezing Rick van den Broeke – nootmuskaatplantages in de Molukken

Op zondag 7 mei 2023 houdt Rick van den Broeke, een nazaat van de ‘perkeniers van de Banda-eilanden’, in Lieflijk Indië een lezing over deze bijzondere beheerders van de nootmuskaatplantages in de Molukken. De achterneef van Rick van den Broeke, Pongky van den Broeke, is de laatste en enig overgebleven perkenier. De familie Van den Broeke beheert al sinds 1627 een nootmuskaatplantage op de Banda-eilanden.

Banda eilanden
Nootmuskaat was in de 17de eeuw een felbegeerde specerij in Europa en werd toentertijd voornamelijk op de Banda-eilanden aangetroffen. De Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) verdiende fors aan de handel in nootmuskaat en wilde een volledige monopolie op de nootmuskaathandel verkrijgen.

Dit ging gepaard met grof geweld waarbij er op bevel van Gouverneur-Generaal Jan Pieterszoon Coen in 1621 genocide is gepleegd op de bevolking van de Banda eilanden. Het beheer van de nootmuskaatplantages kwam vervolgens in handen van de zogenaamde ‘perkeniers’ en zo belandde de familie van Rick van den Broeke in 1627 op de Banda-eilanden.

Verder lezen – Bron : https://www.sioh.nl/agenda/lezing-rick-van-den-broeke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *