Verduurzaming Moluks buurthuis Rijssen laat nog op zich wachten: ‘Kan pas als we geld hebben’

Verduurzaming Moluks buurthuis Rijssen laat nog op zich wachten: ‘Kan pas als we geld hebben’

RIJSSEN – De renovatie van het Molukse buurthuis in Rijssen is er een van de lange adem. Stichting Teripang die het pand beheert, wil het graag verduurzamen, maar met de oplopende vaste lasten kan dat nog wel even duren. „Het kan pas als we geld hebben.”

De Molukse stichting wil graag dubbel glas en uiteindelijk van het gas af. Maar daar heeft het momenteel geen geld voor. Hoe ze deze winter gaan doorkomen, weet Ichtus Rahanra nog niet. Maar het bestuurslid van stichting Teripang blijft kalm: „We wachten het af”.

Verhuren van de ruimte

„Toen we in 2015 begonnen het opknappen van het pand was alles nog oude meuk. De keuken kwam nog uit de jaren ‘80 en had een bloemetjesmotief”, lacht hij. Nu is er een strak wit aanrecht dat van alle gemakken is voorzien, inclusief een airfryer die nog in de doos zit.

Stichting Teripang heeft zekerheid: Molukse wijk wordt opgeknapt en het clubgebouw is al bijna helemaal klaar. Ichtus Rahanra
Stichting Teripang heeft zekerheid: Molukse wijk wordt opgeknapt en het clubgebouw is al bijna helemaal klaar. Ichtus Rahanra © Bert Kamp Reggestreekfotografie

Het was dan ook de eerste doelstelling van de renovatie: het gebouw beschikbaar maken voor de verhuur. „Voor de gemeenschap organiseerden we er evenementen. De staat waarin het gebouw verkeert, maakt voor hen niet zo veel uit. Maar voor de verhuur aan andere partijen wil je toch iets representatiefs hebben.”

Daarom zijn de wc’s al compleet opgeknapt en zien de vloeren er spic en span uit. Ook zijn er nieuwe tegels gelegd in de achtertuin. „Zo kunnen huurders bij feestjes ook gebruik maken van de tuin. Dat maakt het aantrekkelijker om te huren.” De lokale biljart- en dartclub zijn er nu kind aan huis, maar ook feestjes zijn welkom.

Donaties en subsidie

Behalve met huuropbrengsten, hoopt de stichting ook met donaties geld bijeen te krijgen voor een opknapbeurt voor de rest van het verouderde gebouw. De totale kosten worden geschat op een ton. Het gebouw aan de Graaf Ottostraat is namelijk al 40 jaar oud en is door de gemeente geschonken aan de Molukse gemeenschap in 1982.

Alles gaat stap voor stapIchtus Rahanra, Stichting Teripang

Hoelang de verbouwing nog gaat duren, weet Rahanra niet. Want geld sparen lukt met de hoge energieprijzen nu niet. De energierekening slokt nu al het geld op. „Het is een meerjarenproject. We willen ook verduurzamen, maar dat kan pas als we geld hebben.”

De verhuurinkomsten zijn nu broodnodig om überhaupt open te blijven. „Met de subsidie van de gemeente konden we altijd net de vaste lasten betalen. Maar onze energiekosten zijn verdubbeld van 4 naar 800 euro”, legt Rahanra uit.

Bron : https://www.tubantia.nl/rijssen-holten/verduurzaming-moluks-buurthuis-rijssen-laat-nog-op-zich-wachten-kan-pas-als-we-geld-hebben~ae2b6329/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *