Molukse oud-bewoners Kamp Wyldemerck doen zelf archeologisch onderzoek

Molukse oud-bewoners Kamp Wyldemerck doen zelf archeologisch onderzoek

HARICH – Deze maand graven Molukse oud-bewoners naar het verleden in Kamp Wyldemerck, het voormalige woonoord bij Balk. Op zondag 25 september is er voor iedereen die geïnteresseerd is in Wyldemerck en haar bewoners de mogelijkheid om te komen kijken. De open dag is van van 12.00 uur tot 16.00 uur.

Kamp Wyldemerck was tussen 1954 en 1969 de enige plaats in Nederland waar islamitische Molukkers terecht konden om te wonen. Op het kamp werd in 1956 de tweede moskee van Nederland gebouwd. In juni werd er door deelnemers, waaronder veel oud-bewoners en enkele inwoners van Balk, al een veldinspectie op de oorspronkelijk locatie van de moskee gedaan. Kennis over deze plek was verloren gegaan. De moskee van Wyldemerck is van groot belang voor de Molukse geschiedenis, maar ook voor de Nederlandse, omdat het de eerste moskee was met een minaret.

Onderzoek en inmeten
Op het aankomende tweede veldwerk-weekend gaat men verder onderzoek doen naar het kamp. Het doel is om de locatie van de moskee en een aantal (woon)barakken nu definitief vast te stellen en te ontdekken wat er nog van rest. Deze sporen zullen archeologisch worden onderzocht en ingemeten met hulp van het Groningen Institute of Archaeology van de Rijksuniversiteit.

Voor eerst zelf onderzoek
Het project ‘Wyldemerck, samen zoeken naar barakken in de bossen’ is het eerste participatieproject waarin Molukkers zelf archeologisch onderzoek doen naar hun voormalige woonoord. Volgens organisatoren marjolijn kok en Jobbe Wijnen markeert dit een omslag in het denken over archeologie en publiek in Nederland: ,,Voor nieuwe Nederlanders, zoals de Molukkers, heeft de reguliere archeologische monumentenzorg nauwelijks betekenis”, zegt Wijnen. ,,Er wordt immers zelden onderzoek gedaan naar sporen die voor hen relevant zijn. Staatsbosbeheer geeft met dit project een belangrijk signaal, want alle woonoorden staan daarmee in potentie op de kaart als archeologisch erfgoed, waar de Molukse gemeenschap wat over te vinden heeft.”

Bron : https://www.grootdefryskemarren.nl/grootdefryskemarren/cultuuretuitgaan/molukse-oud-bewoners-kamp-wyldemerck-doen-zelf-archeologisch-onderzoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *