MAJU MUNDUR: HET CONCEPT 

MAJU MUNDUR: HET CONCEPT 

Na de zomer van 2021 zijn wij als Museum Maluku begonnen met het online zetten van ‘Maju Mundur – Duo Interviews’. Het concept? Twee personen op een bankje die in gesprek gaan over een Moluks kunst- of cultuurobject. Dat klinkt misschien eenvoudig, maar het idee erachter is alles behalve simpel. In de maand augustus start de tweede serie, met nieuwe personen, nieuwe objecten en een vernieuwde opzet. Wat ons betreft een mooi moment om nu iets dieper in te gaan op het concept Maju Mundur.

HET IDEE ACHTER MAJU MUNDUR – DUO INTERVIEWS

De setting van Maju Mundur is niet onopvallend. In een lege ruimte staan een museumbank en een sokkel. Op de sokkel staat een Moluks kunst- of cultuurobject geëtaleerd. Twee bezoekers nemen plaats op de museumbank, met hun rug naar de camera toe. Als kijker kijk je letterlijk mee over de schouders van deze personen, terwijl zij een gesprek voeren over het Molukse cultuurobject of over het werk van een Molukse kunstenaar.

Tijdens de eerste afleveringen gingen de gesprekken alle kanten op. Centraal in de serie staan namelijk zowel ‘oude’ als ‘nieuwe’ Molukse objecten. Maar wanneer is een object eigenlijk Moluks? En komen die Molukse objecten wel van Maluku? Waarom zijn deze objecten belangrijk, of waarom juist niet (meer)?

Tijdens de afleveringen worden er herinneringen opgehaald en wordt er over de herkomst van de objecten gespeculeerd. Ook wordt er nagedacht over de toekomst van bepaalde objecten. Er wordt door de duo’s gesproken over de Molukse cultuur en identiteit en er worden vragen gesteld, die lang niet allemaal worden beantwoord. 

VOORUIT, ACHTERUIT

Maju Mundur: vrij vertaald ‘vooruit, achteruit’. Praten over de toekomst door het verleden te durven bevragen. Voor ons als museum is het een must om een safe space te creëren waarin deze onderwerpen vrij besproken kunnen worden, ongeacht iemands kennis, afkomst of leeftijd. Het gesprek aanjagen door middel van een laagdrempelige conversatie, waarin vragen gesteld en verhalen verteld mogen worden. 

LEES VERDER ONDER DE FOTO’S

SERIE #2

SERIE #2

SERIE #2

De opzet van de video’s zullen in de toekomst iets anders zijn. Vanaf de tweede serie bestaat elke video uit gesprekken van meerdere duo’s over hetzelfde object. In elke video staat het object dus centraal. In de maand juli starten we met het online zetten van de nieuwste serie op ons YouTube-kanaal. Tot die tijd kan je genieten van de eerste serie, die we hebben geplaatst in een Youtube-playlist. Stay tuned en houd onze socials in de gaten!

Bron : GESCHREVEN OP 29 JUNI 2022.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *