Onbegrip na diefstal bij Moluks monument in Wierden: “Breng het gewoon terug”

Onbegrip na diefstal bij Moluks monument in Wierden: “Breng het gewoon terug”

“Het heeft emotionele waarde, dat is niet in geld uit te drukken”, zegt Paul Salakory over de gestolen maquette RTV OOST / MARCUS GANZEVLES

Hij stond er nog maar net een jaar, toch konden dieven er niet vanaf blijven: de bronzen maquette bij monument Vossenbosch in Wierden. Het was bedoeld als een herinneringspunt voor alle oud-bewoners die jarenlang in het kamp moesten verblijven. Sinds afgelopen weekend is de maquette spoorloos en dat terwijl koning Willem Alexander op 1 juli het monument zou bezoeken. Maar dat is nog niet eens het ergste. “Het heeft emotionele waarde, dat is niet in geld uit te drukken.”

“Ik was langer dan een minuut stil toen ik het hoorde”, aldus Paul Salakory. Hij is geboren en opgegroeid in kamp Vossenbosch en kijkt naar de kei waar nu alleen nog vier afgeslepen schroeven in zitten. “Wie haalt het nou in z’n hoofd om dit te doen.”

Paul Salakory over de gestolen maquette:

Onbegrip na diefstal bij Moluks monument in Wierden: “Breng het gewoon terug”

Het monument, gemaakt door kunstenaar Okke Weerstand, staat tussen de Hexelseweg en de Oude Zwolseweg. Het moet de herinnering levend houden aan het kamp waar honderden Molukkers na hun aankomst in Nederland in 1951 jarenlang verbleven. In dat jaar werden ruim 12.000 Molukse KNlL-militairen en hun gezinnen vanuit Indonesië naar Nederland verscheept.

In Wierden werden ze ondergebracht in de barakken van kamp Vossenbosch. De afspraak was dat de militairen en hun gezinnen zes maanden zouden blijven tot de politieke situatie in hun land gestabiliseerd was. Na aankomst worden de KNIL-militairen ontslagen en langzaam wordt duidelijk dat terugkeren naar de Molukken geen optie is.

De gestolen bronzen maquette was een soort plattegrond van hoe het kamp er vroeger uitzag PAUL SALAKORY

Erkenning en herkenning

De Wierdense samenleving schonk het monument aan de Molukse gemeenschap. Een uniek cadeau. “Het was eigenlijk gek dat op deze plek geen herdenkingsmonument stond voor de Molukkers die hier jarenlang niet goed behandeld zijn door de Nederlandse regering”, zei initiatiefnemer Ria Broeze eerder.

“Daarom vinden we deze diefstal ook zo jammer. Het monument is zowel erkenning als herkenning voor ons”, legt Salakory uit. “Het staat symbool voor hoop, geloof en liefde. Die woorden zeggen alles over hoe wij hier destijds hebben geleefd. Wij willen niets liever dan dat de maquette weer terugkomt.”

Lees meer: Koning Willem-Alexander naar Wierden voor overdracht monument Vossenbosch

Aangifte

Het monument is eigendom van de gemeente Wierden en daarom heeft burgemeester Doret Tigchelaar gisteren aangifte gedaan. De verwachting is dat de maquette ergens tussen 19 en 20 juni is gestolen. “Ik ben onthutst. Dit vind ik in-en intriest”, aldus de burgemeester. “We denken dat het de dieven om het materiaal te doen was, want dat is geld waard. Maar hier zit juist zoveel emotionele waarde aan.”

Ze doet een dringende oproep om de maquette weer terug te brengen. Volgens Salakory kan dat desnoods anoniem. “Breng hem naar het gemeentehuis met een briefje erbij, zodat niemand weet wie het gedaan heeft. Prima, als we de maquette maar terug krijgen.”

De timing kan haast niet slechter, want op vrijdag 1 juli komt koning Willem Alexander naar Wierden om een bezoek te brengen aan het monument. Burgemeester Tigchelaar is volop bezig met de voorbereidingen. “Je wilt eigenlijk met de koning over de maquette staan en hem uitleg geven. Dat moeten we nu improviseren, maar dat gaat wel lukken”, verzekert ze. “Ondanks de pijn en diefstal komt hij”, zegt Salakory. “Dan gaan we er gewoon een mooie dag van maken.”

Paul Salakory op een bankje bij monument Vossenbosch RTV OOST / MARCUS GANZEVLES

Bron : https://nos.nl/regio/overijssel/artikel/278867-onbegrip-na-diefstal-bij-moluks-monument-in-wierden-breng-het-gewoon-terug?fs=e&s=cl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *