Nona Jansen-Salakory winnaar witte anjer prijs 2022

Nona Jansen-Salakory winnaar witte anjer prijs 2022

Het Nationaal Comité Veteranendag maakte vandaag de winnaar van de Witte Anjer Prijs tijdens een ceremonie in Hotel des Indes bekend. Voorzitter van het Comité Jaap Smit reikte de prijs uit aan Nona Jansen-Salakory.  Zij won de prijs vanwege haar strijd voor meer erkenning en waardering voor Molukse KNIL-militairen. Dit deed ze door de zaak onder de aandacht te brengen bij veteraneninstanties.

Door haar werk wist Jansen-Salakory een groot adressenbestand van Molukse KNIL-militairen op te bouwen. Van dit bestand werd gebruikt gemaakt om (postuum) onderscheidingen aan KNIL-militairen en hun familieleden uit te reiken. Daarnaast informeert ze de Molukse gemeenschap over de vergoedingsregelingen waar ze gebruik van kunnen maken. Over haar nominatie zegt ze:‘Ik reageerde al met verbazing op de nominatie, maar ik dacht tegelijkertijd ook dat het goede promotie is voor het werk waarmee ik mee bezig ben. Ik vind het heel bijzonder dat ik heb gewonnen. Het geeft me nog meer motivatie om me in te zetten voor regelingen voor weduwen van Molukse KNIL-militairen. Naast de werkzaamheden voor haar gemeenschap is ze ook actief in de lokale politiek.

Aan de winnares Nona Jansen-Salakory voegt de jury nog toe: ‘In het bijzonder feliciteren wij Nona Jansen-Salakory en prijzen wij haar voor haar belangeloze inzet voor KNIL-militairen en hun families, die pas vele jaren na hun aankomst in Nederland de veteranenstatus kregen.” Nona heeft voor de Backpay regeling zowel de instituten als de KNIL-veteranen en hun weduwen kunnen ondersteunen en een belangrijke begeleider kunnen zijn in dit moeilijke en soms pijnlijke proces van terugbetalingen en erkenning. Deze prijs is in de eerste plaats voor Nona’s inzet maar staat ook symbool voor de erkenning en waardering van de KNIL-gemeenschap die jarenlang deze erkenning gemist hebben.’

Bron : https://www.veteranendag.nl/nieuws/winnaar-witte-anjer-prijs-2022/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *