Herinneringscentrum Kamp Westerbork wint Europese prijs voor toekomstige tentoonstelling

Herinneringscentrum Kamp Westerbork wint Europese prijs voor toekomstige tentoonstelling

Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft de Call for Support gewonnen van de Europese Unie en Council of Europe voor de tentoonstelling ‘De Herinnering aan kamp Westerbork’. Op dinsdag 14 juni is onderzoeker en tentoonstellingsmaker Bas Kortholt uitgenodigd om hierover te vertellen tijdens de Award Ceremony van het European Heritage Label in Brussel.

‘De Herinnering aan kamp Westerbork’ gaat over de vele betekenissen die in de afgelopen 76 jaar aan de historische plek zijn gegeven. De tentoonstelling is vanaf 8 juli te zien in het museum van Kamp Westerbork.

Vernietiging

Kamp Westerbork is de plek waaruit meer dan 100.000 Joden, Sinti en Roma worden weggevoerd naar vernietigingskampen in het Oosten. In de periode vóór het doorvoerkamp was het een afgelegen vluchtelingenkamp, waar grote groepen buitenlandse Joden werden ondergebracht. Het is ook de plaats waar tijdens de Tweede Wereldoorlog tientallen verzetsstrijders werden doodgeschoten.

Kamp Westerbork is daarnaast ook de plek waar meer dan twee decennia duizenden Molukkers ‘tijdelijk’ werden ondergebracht. En waar Indische Nederlanders zijn ‘opgevangen’, militairen opgeleid, van collaboratie verdachte Nederlanders werden geïnterneerd. Kamp Westerbork is derhalve een plaats van vele betekenissen. Tegelijkertijd monument en museum, concreet en abstract, authentiek en geënsceneerd. Lokaal, nationaal én internationaal erfgoed. Heden en verleden.

Kluis van overdraagbare verhalen

De tentoonstelling ‘De Herinnering aan kamp Westerbork’ laat zien hoe we in de afgelopen 75 jaar met onze herinnering aan de oorlog zijn omgegaan. Een deel van publiekstentoonstelling bestaat uit interpretaties door acht gastconservatoren, die daarmee hun eigen kijk op het verleden en heden van kamp Westerbork weergeven. Het eerste gastconservatorschap (juli-september 2022) behoort toe aan de Joodse overlevenden en nabestaanden Rozette Kats, Betty Schols-Meents, Alex Freddy Kan en Naomi Eliasar. In elk van hun levens speelt kamp Westerbork een belangrijke rol.

Animatie-documentaireserie

Welke plaats hebben daders binnen onze Europese herinnering aan de Tweede Wereldoorlog? Drie internationale teams van kunstenaars werkten met het thema daderschap en dadererfgoed voor Houses of Darkness; een samenwerkingsproject met Gedenkstätte Bergen-Belsen (DE), Falstadseneret (NO) en Paradox. Het prijswinnende Nederlands-Amerikaanse duo Jongsma + O’Neill maakte een animatie-documentaireserie, die op 8 juli gelanceerd wordt op Instagram en een plek krijgt in de tentoonstelling. His Name is My Name onderzoekt hoe de misdaden van daders uit de Tweede Wereldoorlog nog steeds weerklinken in de huidige samenleving en is de persoonlijke reis van één van de makers, Eline Jongsma.

Bron : https://dvhn.nl/drenthe/midden-drenthe/Herinneringscentrum-Kamp-Westerbork-wint-Europese-prijs-voor-toekomstige-tentoonstelling-27749421.html

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.