Over podkas van mijn opa

Over podkas van mijn opa

Tamar en Joost hebben een Nederlandse moeder en een Molukse vader. Maar ze voelden zich altijd gewoon Nederlands. De laatste tijd komen ze erachter dat hun afkomst meer invloed heeft dan ze dachten.

Tamar maakt er liedjes over, haar broertje Joost schrijft een boek. In ‘Podkas van mijn opa’ bespreken zij de rol van deze achtergrond op hun leven.

Wij hebben een Nederlandse moeder en een Molukse vader. Maar we voelden ons altijd gewoon Nederlands. De laatste tijd komen we erachter dat onze afkomst ons meer beïnvloedt dan we dachten. Tamar maakt er liedjes over, haar broertje Joost schrijft een boek.

In deze eerste aflevering van ‘Podkas van mijn Opa’ spreken we in de kas over hoe je onze achternaam spelt en uitspreekt. Ook gaat het over hoe we ons verhouden tot de Molukse gemeenschap in Nederland. Joost voelde ongemak bij zijn bezoek aan de Molukse wijk in Moordrecht, Tamar kreeg commentaar op haar lied ‘Ik Weet Niet Wat De Tantes Zingen’ waarbij ze vragen stelt over haar Moluks-zijn. In dit soort situaties ervaren wij hoe Nederlands we ons voelen. Zou dat komen omdat onze familie vanuit Nieuw-Guinea naar Nederland kwam, niet in de Molukse woonoorden en wijken heeft gewoond en onze opa nooit KNIL-militair is geweest? Aan het eind van de aflevering vragen we nog wat na bij onze vader. En eten we een bapao.

Bron : https://app.springcast.fm/16335/zal-ik-het-even-spellen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.