Herdenken & gedenken : maandag 21 maart 2022

Herdenken & gedenken : maandag 21 maart 2022

Op woensdagavond 21 maart 1951 meert de Kota Inten af aan de Lloydpier van de Rotterdamse haven. Aan boord van het schip zijn ongeveer 900 Molukkers. De aankomst markeert het begin van de Molukse gemeenschap in Nederland. Stichting 60 jaar molukkers Huizen organiseert op 21 maart het evenement ‘Herdenken & gedenken: 71 jaar Molukkers in Nederland’

Tijdelijk?

Het zijn vooral militairen van het voormalige Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) die met hun gezinnen voet op Nederlandse bodem zetten. In totaal reizen in de eerste helft van 1951 ongeveer 12.500 Molukkers (toen nog Ambonezen genoemd) met twaalf grote scheepstransporten vanuit Java naar Nederland. De mannen onder hen hebben -vaak van vader op zoon- het gezag in Nederlands-Indië gediend: de meesten als KNIL-militair, sommigen ook bij de Koninklijke Marine. Zij en hun meereizende gezinsleden weten niet beter dan dat hun verblijf in Nederland tijdelijk is. Maar voor de meesten zou er geen weg terug meer zijn. 

Republiek der Zuid-Molukken

Bij de soevereiniteitsoverdracht op 27 december 1949 is afgesproken dat Indonesië een federale staat wordt. De Zuid-Molukken maken deel uit van de deelrepubliek Oost-Indonesië. Maar al gauw wordt Indonesië een eenheidsstaat. Als reactie hierop wordt in april 1950 op Ambon de Republik Maluku Selatan (RMS), de Republiek der Zuid-Molukken, opgericht. De overgebleven KNIL-militairen die tijdelijk op Java verblijven, steunen deze republiek. Zij willen op Ambon gedemobiliseerd worden om zich aan te kunnen sluiten bij de RMS. Nederland wil de relatie met Indonesië niet op het spel zetten en staat dit daarom niet toe. 

Stichting 60 jaar Molukkers Huizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *