Deze koffer van mijn opa staat ook voor de toekomst

Deze koffer van mijn opa staat ook voor de toekomst

In het boek ROLE MODELS, 70 Molukse succesverhalen deelt de Rotterdamse fotograaf Ed Leatemia in woord en beeld de indrukwekkende verhalen van zeventig Molukkers in Nederland die ieder op hun eigen manier successen behaald hebben.

Als eerbetoon aan de eerste generatie Molukkers in Nederland, maar vooral ook om volgende generaties te inspireren en motiveren het beste uit zichzelf te halen. Nieuw Wij publiceert een aantal verhalen. Vandaag Iwan Ririassa: “Van opa Job leerde ik ook veel. Deze koffer staat ook zeker voor de toekomst”

Mijn opa Job Lewerissa (moederskant) heb ik nog gekend tot mijn 27e. Hij gaf ons mee dat wat je meemaakt of tegenkomt geen last is maar bagage oplevert die je vormt en sterker maakt. Mijn vader leerde ons dat we maar beter konden proberen succesvol te worden, maar ook dat we het RMS-ideaal niet uit het oog moesten verliezen. Dit had hij al meegekregen van zijn ouders, maar hij bleef ook altijd actief in de RMS-strijd.

iwan-ririassa_staand
Ed Leatemia

Van opa Job leerde ik ook veel. Vandaar dat ik op de foto sta met zijn koffer waarin de bagage zat toen hij in 1951 uitstapte aan de Lloydkade. Deze koffer staat zeker ook voor de toekomst. In de familie van mijn moederskant heerste een gezonde ondernemersgeest, zo handelde mijn opa in rijst en was mijn oom Boetje, destijds een bekende in de laswereld, met zijn las-ploeg betrokken bij het bergen van de Herald of Free enterprise voor de kust van België. Mijn ondernemersdrive heb ik dus van mijn familie.

In het begin had ik de ambitie drie filialen te openen, maar die uitdaging heb ik bijgesteld. Nu heb ik een vestiging die gegroeid is tot vier werkplekken. Ik onderhoud contact met andere Molukse tattooshops om elkaar zo te versterken in plaats van te beconcurreren. Helemaal in de geest van mijn twee opa’s, want zij vormden ook een front zonder het altijd overal over eens te hoeven zijn.

Ik ben vier keer op de Molukken geweest. De eerste keer was ik pas zeven jaar, ten tijde van de van de tweede treinkaping. De ochtend dat wij naar Schiphol vertrokken werd de trein aangevallen en rolden de legertanks de Molukse wijk in Krimpen binnen. Dus vanuit de mindset van fanatisme kwam ik op de Molukken terecht, waar wij met veel liefde werden ontvangen. Dit enorme contrast staat me nog helder bij.

Mijn grootste voorbeelden zijn mijn beide opa’s, die ondanks de voorgeschiedenis altijd hun blik op de toekomst hebben gehouden en hun levenswijsheid hebben doorgegeven. Maar ook oom Boet Lewerissa, een van de broers van mijn moeder. Hij was een man die met weinig veel kon doen.”

Naam: Iwan Ririassa, 3e generatie. Geboortedatum: 04-06-1970. Namen 1e generatie: Anton Ririassa, Job Lewerissa. Kampong van afkomst: Oma, Nalahia. Woonplaats: Krimpen aan den IJssel.

Bron : nieuwwij.nl deze-koffer-van-mijn-opa-staat-ook-voor-de-toekomst/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.