Expo in Helmond over Molukkers geopend: verdriet en trots gaan hand in hand

Expo in Helmond over Molukkers geopend: verdriet en trots gaan hand in hand

HELMOND – De reizende tentoonstelling ‘70 jaar Molukkers in Nederland’ is zaterdag neergestreken op het Piet Blomplein in Helmond. De expo werd onder grote belangstelling geopend. ,,Dit is het ideale moment om je eigen geschiedenis beter te begrijpen.”

Dat de Molukse gemeenschap in Helmond groot én hecht is, blijkt deze zaterdag opnieuw. De vierde generatie danst een traditionele dans, terwijl opa’s en oma’s de verrichtingen van hun kleinkinderen staan te filmen. Dát Helmond als een van de eerste gemeentes de overzichtstentoonstelling heeft weten te strikken, is ook geen toeval. De stad telt zo’n zevenhonderd Molukkers, van wie de eerste generatie in 1964 kwam te wonen in en rond de Tjerk Hiddestraat in Helmond-Oost. 

Een traditonele dans, uitgevoerd door de derde en vierde generatie Molukkers
Een traditonele dans, uitgevoerd door de derde en vierde generatie Molukkers © Rene Manders/DCI Media

Verdriet en trots

,,Ze zijn met een koffer hierheen gekomen, om daarmee ook weer terug te keren. Maar nu staan we hier samen”, zei burgemeester Elly Blanksma, die zich persoonlijk inzette om de expositie, die uit zes ingerichte zeecontainers bestaat, naar de stad te halen. Eerder schreef ze samen met nog tien burgemeesters een brief naar Den Haag om het leed van de Molukkers te erkennen. Blanksma werd daar op het Piet Blomplein uitvoerig voor bedankt door de gemeenschap, bij wie verdriet en trots vaak hand in hand gaan.

In de expositie wordt de geschiedenis van Molukkers in Nederland per tijdsvak in beeld gebracht. In 1951 werden de voormalige Molukse KNIL-soldaten, en hun families, naar Nederland getransporteerd. De militairen werd beloofd dat ze op korte termijn terug konden keren naar huis, naar hun eigen staat. Het kwam er nooit van. Bovendien werd er in Nederland te weinig naar de Molukkers omgekeken. 

‘Meer willen weten over je roots’

Francis van Bloemenhuis is met haar tienerdochter Katja doelbewust naar de opening van de tentoonstelling gekomen. ,,Ik ben getrouwd met een Molukker, maar we zijn thuis eigenlijk niet zo vaak met de geschiedenis bezig. Mijn dochter wilde al lange tijd meer weten over haar roots, dan is dit een perfect moment”, zegt Van Bloemenhuis. ,,We wonen ook niet in de Molukse buurt, maar het gevoel is er bij haar dus wél. Ik vertelde haar ook dat ze in haar uiterlijk zoveel weg heeft van de andere mensen die hier vandaag aanwezig zijn.”

Bezoekers bij een van de ingerichte containers
Bezoekers bij een van de ingerichte containers © Rene Manders/DCI Media

En zo hebben veel mensen hun eigen verhaal vandaag. Even verderop staat Ilona Kawarnidi foto’s te maken van een overzichtskaart van de Molukken. Dat ze hier vandaag aanwezig is, is voor haar niet meer dan logisch. ,,Ik ben van de derde generatie. Mijn oma Maria is in 1965 in Helmond komen wonen, nadat ze half Nederland heeft moeten doorreizen”, vertelt Kawarnidi. 

Emotioneel

De Molukse is niet tot nieuwe inzichten komt in de zeecontainers. ,,Nee, we hebben hier als familie al zoveel over gesproken. Over het leed, over thuis. ‘Ons oma’ zou vandaag eigenlijk ook meekomen. En ze wilde zo graag, maar ze was ziek. Ze was er vanochtend emotioneel over. Ja, we zijn hecht als gemeenschap. Het is veelzeggend dat hier vandaag kleine kinderen én senioren rondlopen. Dat is zeker ook iets wat ons typeert.”

De expositie in het centrum is vrij toegankelijk en tot en met 30 november te bezoeken. De komende drie jaar is de tentoonstelling telkens ergens anders in het land te zien.

Bron : https://www.ed.nl/helmond/expo-in-helmond

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.