Een glimlach, daar doe ik het voor

Een glimlach, daar doe ik het voor

EDE/LUNTEREN 2021 is het Jaar van de Vrijwilliger. Vrijwilligerswerk heb je in allerlei soorten en maten, net zoals er ook heel veel verschillende vrijwilligers bestaan. In deze rubriek vertellen mensen uit Ede (of uit een van de omliggende dorpen) wat zij voor vrijwilligerswerk doen en waarom.

Naam: Minggus Latul
Leeftijd: 71 jaar
Woonplaats: Ede
In het dagelijks leven: gepensioneerd
Vrijwilligerswerk: Huiskamer Tenang Senang
Organisatie: Stichting Ana-Upu

De kwaliteit en het niveau van onze samenleving is af te meten aan de manier waarop we omgaan met kwetsbaren

MOLUKS Zijn hele volwassen leven zet Minggus Latul zich al in voor de Molukse gemeenschap. Als 17-jarige begon hij bij de jeugdvereniging van de Molukse kerk in Lunteren, het dorp waar hij opgroeide. Later hielp hij met diverse sociaal culturele projecten bij de Molukse stichting en was hij betrokken bij het initiatief om seniorenwoningen te bouwen voor Molukse ouderen in Lunteren. Bijna 55 jaar later is hij nog steeds actief. Zo verzorgt hij de website van stichting Ana-Upu en organiseert hij de Huiskamer, een ontmoetingsplek voor ouderen. 

CULTUUR De vrijwilligers van Ana-Upu zorgen ervoor dat er in de gemeente Ede een centrale plek is voor Molukse cultuur en identiteit. ,,Dat is belangrijk”, legt Minggus uit. ,,Om te beginnen voor de eerste generatie Molukkers, die 70 jaar geleden in Nederland kwamen. Zij konden zich hier thuis voelen, ervaringen delen en herinneringen ophalen. Maar het is ook belangrijk voor de identiteit van de volgende generaties. De stichting heeft in Lunteren haar eigen gebouw Ina Ama.”

HUISKAMER Speciaal voor ouderen wordt daar een keer per week de Huiskamer Tenang Senang gehouden. Minggus is er vanaf de start – 10 jaar geleden – bij betrokken. Samen met de andere vrijwilligers ontvangt hij wekelijks de mensen met koffie en thee. Indien nodig worden de deelnemers gehaald en gebracht. Dan volgt een uurtje Bewegen met Plezier en tot slot is er een gezamenlijke maaltijd. ,,De reacties na afloop, daar doe ik het voor”, stelt Minggus. ,,Ik ben blij als mensen zeggen het een feestje te vinden en als ze met een grote glimlach weer naar huis gaan.”

SAMENLEVING De Huiskamer organiseert ook regelmatig uitstapjes. En stichting Ana-Upu heeft ook voor kinderen, jongeren en volwassenen activiteiten. ,,Onze activiteiten zijn voor iedereen toegankelijk”, zegt Minggus. ,,Dus niet alleen voor de Molukse gemeenschap. We willen ons verbinden en niet isoleren; wij en onze cultuur zijn een wezenlijk onderdeel van de Nederlandse samenleving. We werken daarom ook samen met organisaties als Malkander en Sportservice Ede.” 

Bron : https://www.edestad.nl/lokaal/maatschappelijk/ vrijwilliger-in-beeld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *