Mieke Damsma gaat in gesprek met Molukse gemeenschap

Mieke Damsma gaat in gesprek met Molukse gemeenschap

Maluku4Maluku heeft aan de gemeente gevraagd de graven van overleden KNIL-militairen en hun vrouwen in Hooghalen en Bovensmilde een aparte status te geven, evenals voor 50 kindergraven op de begraafplaats in Hooghalen. Een dergelijk verzoek is ook aan de gemeenten Assen en Hoogeveen gedaan, die ook een grote Molukse gemeenschap kennen. De drie gemeenten gaan om de tafel met de Molukse gemeenschap.

Dat maakte burgemeester Mieke Damsma woensdagavond bekend in de commissie Algemeen Bestuur: ‘Ambtelijk is in ieder geval met de drie gemeenten een en ander al in voorbereiding.’ Dat overleg vindt plaats op 27 mei. Naar aanleiding van een vraag van Arnoud Knoeff (D66) dook Damsma in haar agenda omdat D66 nogmaals aandrong op een gesprek met de Molukse gemeenschap.

Damsma was een van de burgemeesters die in maart dit jaar een brief ondertekende waarin het nieuw te vormen kabinet werd oproepen het leed te erkennen dat de Molukkers is aangedaan. In maart was het 70 jaar geleden dat de eerste KNIL-militairen en hun gezinnen per boot vanuit Nederlands-Indië in Nederland aankwamen. 

Veel Molukse kinderen stierven tijdens de eerste jaren van hun verblijf in Kamp Schattenberg, het voormalige Kamp Westerbork. Ziekten als tbc en tyfus, het koude Nederlandse klimaat, andere voeding, slechte hygiënische omstandigheden in de barakken. Een combinatie van deze factoren verklaart de hoge kindersterfte in kamp Schattenberg, waar van 1951 tot 1971 KNIL-militairen en hun gezinnen werden ondergebracht.

De pijn in de Molukse gemeenschap is nog steeds voelbaar. In Bovensmilde zijn twee Molukse geldingen actief. Marinus Louissen (CDA) vroeg daarom met klem met alle geledingen in gesprek te gaan, het geen door Damsma werd toegezegd: ‘Ja, dat is heel belangrijk.’

Bron : dekrantvanmiddendrenthe.nl * mieke-damsma-gaat-in-gesprek-met-molukse-gemeenschap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *