Voor Nijverdalse Margot is de Molukse geschiedenis belangrijk

Voor Nijverdalse Margot is de Molukse geschiedenis belangrijk

‘Daarom maakte ik er een film over’

NIJVERDAL – Waarom kwamen de Molukkers in 1951 naar Nederland en snel daarna naar de Reggestreek? Het blijft voor velen een vraag: ‘ze waren toch gevlucht’ en ‘wilden ze niet beter werk?’ De film van Margot ten Bok geeft al jaren antwoord.

Het is een filmpje dat de Nijverdalse Margot ten Bok al vier jaar geleden maakte met haar toenmalige klasgenoten op de Noetsele-vestiging van scholengemeenschap Reggesteyn. Ze vroeg hen wat ze wisten over de geschiedenis van de Molukkers. De antwoorden? Bijna niemand wist er veel over te vertellen. 

Frappant is dat de video anno 2021 nog geregeld gedeeld wordt via Facebook en andere internetkanalen. „Misschien is dat niet zo  vreemd”, zegt Ten Bok. „Het is nu immers zeventig jaar geleden dat de Molukse militairen, die deel uitmaakten van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL), met hun gezinnen naar Nederland werden gehaald. Dit maakt de boodschap van mijn documentaire wellicht actueler dan ooit tevoren. Want de kennis over waarom ze destijds naar ons land gebracht werden, zal niet beter zijn geworden.”

Ze was in 2017 van plan zich aan te melden voor de filmacademie. De video diende als haar toelatingswerk, maar uiteindelijk zou de Nijverdalse toch niet op deze opleiding belanden. Tegenwoordig studeert ze Bestuurs- en organisatiewetenschap aan de Universiteit van Utrecht en timmert ze aan de weg als schrijfster.

Niets over te lezen in schoolboeken

Waarom maakte ze haar film? „Ik groeide op in een Nijverdalse wijk, De Blokken, waar veel Molukkers woonden. Ik wist wel hoe hun eerste generatie in Nederland terechtkwam, omdat mijn vader mij dit vertelde. Maar het viel me op dat dit stukje geschiedenis ontbrak in de lesboeken op school. Daarom ging ik mijn klasgenoten vragen wat zij konden vertellen over de Molukse historie”, legt Ten Bok uit.

Misschien niet zo vreemd dat video over Molukse komst naar Nederland nog zoveel gedeeld wordtMargot ten Bok, Nijverdal

‘Geen idee’ luidden veel reacties. Iemand zei: ‘Zochten ze hier niet een beter leven?’. Een ander pufte: ‘Ze kwamen toch met het vliegtuig…? Of met de boot? De reden? Voor werk dan’. Zo ging het nog enkele minuten door. Vrijwel niemand kwam op de proppen met het juiste verhaal: dat de Molukse KNIL-militairen als handlangers werden gezien van de Nederlandse kolonisator en hun situatie verslechterde toen Indonesië zelfstandig werd. Eenmaal in Nederland belandden ze eerst in woonoorden, onder vaak barre omstandigheden.

Belangrijk onderwerp voor haar vader

„Ik had het geluk dat mijn vader het een belangrijk onderwerp vond”, vertelt Ten Bok. „Ik kreeg dan ook van hem te horen hoe de geschiedenis van de Molukkers in elkaar stak. Hij is een paar maanden geleden overleden, en ik ben hem er nog altijd dankbaar voor. Wanneer ik een Kamerlid als Thierry Baudet hoor zeggen dat Nederland een land voor iedereen was en is, stoor ik me daaraan. Vooral als je weet dat de Molukkers in hun eerste jaren hier niet fatsoenlijk zijn behandeld en er nooit excuses kwamen.”

Bron : tubantia.nl voor-nijverdalse-margot-is-de-molukse-geschiedenis-belangrijk-daarom-maakte-ik-er-een-film-over

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *