Na 70 jaar is kille ontvangst molukkers niet zomaar met excuus weg te poetsen.

Na 70 jaar is kille ontvangst molukkers niet zomaar met excuus weg te poetsen.

’tweede generatie neemt de pijn over’, zegt rudi sabandar. huizer herdenking bij graven

De Molukse gemeenschap in Huizen reageert met verbazing op de mogelijke excuses van de Nederlandse regering over de kille behandeling bij aankomst op 21 maart 1951, precies zeventig jaar geleden. „Die hadden ze moeten aanbieden aan de eerste generatie, maar die leeft niet meer. Hun kinderen nemen de pijn over”, zegt Huizer Rudi Sabandar (68). Hij is zoon van een voormalig KNIL-militair en lid van de stichting 60 jaar Molukkers Huizen, die tien jaar geleden is opgericht.

De Molukse herdenking zondag bij de graven. Zeventig jaar geleden kwamen oud-KNIL-militairen naar Nederland.

Elf burgemeesters hebben een oproep gedaan aan het nieuwe kabinet om het leed dat de Molukkers is aangedaan te erkennen. Ook de Huizer burgemeester is een van de ondertekenaars van de brief.

Bron : gooieneemlander.nl- door Jetty Claus

 21-03-2021 Kort verslag ceremonie 70 Jaar Molukkers in Huizen. 

Ruud Sabandar, Mickey Matitahatiwen en Otjep Bonjaktutur namens Stichting 60 jaar Molukkers Huizen en een aantal leden van wandelgroep Sporty waaronder Eli Nikijuluw, John Salampessy en Lambert Huwae hadden om 06.45 uur bij Pnielkerk afgesproken om tezamen naar Kamp Almere te gaan om onze 1-ste generatie ouders te gedenken/herinneren dat zij 70 jaar geleden in Huizen zijn aangekomen. 

Ter plekke bij Gedenkpaneel kamp Almere werd om ca. 7.00 uur een kort Coronaproof ceremonie gehouden in de vorm van een “Bloemlegging”, vervolgens lagu “Sekarang Bri Sjukur” ten gehore gebracht middels een opname, vervolgens “1 minuut stilte” en daarna ter afsluiting werd lagu “Api Indjil Terus Menjala” afgedraaid. 

Na de ceremonie werd volgens planning een wandeltocht van ca. 25 minuten naar de Nwe. Begraafplaats op de Naarderstraat ingezet. Op de Nwe. Begraafplaats aangekomen werd de graven van onze 1-ste generatie ouders bezocht en bij stil gestaan. Bezoek aan Nw. Begraafplaats heeft ca. 45 minuten geduurd. 

Vervolgens een wandeltocht ingezet vanaf de Nwe Begraafplaats naar de Oude Begraafplaats met hetzelfde ritueel als de Nwe. Begraafplaats en duurde ca. 25 minuten. 

Om vanaf de Oude Begraafplaats naar het Monument op de Gemeenlandslaan nabij de Pnielkerk te komen is de wandeltocht voortgezet en via de Ceintuurbaan, Haardstedelaan, Tulpstraat om op de plek en/of plaats van bestemming te arriveren. 

Bij het Monument was de ceremonie alleen een “bloemlegging” en “1 minuut stilte”. En om ca. 09.45 uur werd de korte ceremonie in besloten kring afgesloten. 

Otjep Bonjaktutur 

Stichting 60 Jaar Molukkers Huizen  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *