Molukse geschiedenis moet blijvend verteld worden

Molukse geschiedenis moet blijvend verteld worden

ZWOLLE – De eerste Molukse ex KNIL-militairen (Koninklijk Nederland Indisch Leger) kwamen op 21 maart van dit jaar, maar dan zeventig jaar geleden, met hun gezinnen naar Nederland op last van de Nederlandse regering. De stichting ‘70 jaar Molukkers in Overijssel’ bereidt tal van activiteiten voor om hierbij stil te staan.

In de maanden maart tot en met juni van het jaar 1951 voeren er twaalf schepen met 12.500 Molukse ex KNIL-militairen met hun gezinnen de havens van Amsterdam en Rotterdam binnen. Ze zouden een half jaar blijven en dan weer naar huis terugkeren. Dat beloofde de Nederlandse regering. Met hun koffers vol dierbare bezittingen werden ze ondergebracht in kampen, ook in Overijssel. Maar de terugkeer werd, tot groot verdriet van de 1e generatie, nooit aanvaard. Inmiddels groeit de vierde generatie Molukkers in Nederland op.
De stichting wil met respect stilstaan bij deze (pijnlijke) geschiedenis van Molukkers in Overijssel. ”Het is een stuk koloniale geschiedenis dat blijvend verteld moet worden, ook aan nieuwe generaties.”

Activiteiten

De onlangs gevormde ‘stichting 70 jaar Molukkers in Overijssel’ bestaat uit: Paul Salakory (voorzitter), Ditta op den Dries (secretaris), Wim Latupeirissa (penningmeester) en Hans van Overbeeke (bestuursadviseur). Samen bereiden ze tal van activiteiten voor. Er komt een boek waarin de historie van de zeven Molukse wijken in Overijssel worden geschetst. Het gaat om wijken in Almelo, Wierden, Rijssen, Nijverdal, Deventer, Zwolle en Staphorst. In het boek komen onder meer 29 persoonlijke interviews van Molukkers van de tweede en derde generatie. Ze vertellen over hun ouders, de Molukse cultuur, hun integratie in Nederland en de pijn van hun geschiedenis, die nog altijd wordt gevoeld. Twee interviews zijn met twee Molukse ouderen van de eerste generatie.

Het boek wordt gepresenteerd op zaterdag 4 september, tijdens een provinciale herdenkingsdag die wordt gehouden in Nijverdal. Een website met kofferverhalen, een reizende expositie en een scholenproject zijn ook onderdeel van het multimediale projectplan. De stichting heeft tevens een Facebookpagina geopend: ‘70 jaar Molukkers in Overijssel’.

Bron : deswollenaer.nl – molukse-geschiedenis-moet-blijvend-verteld-worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *